Kategorier
Smakat

John Haig Dimple från ett orört skåp

Även om vi önskat det så har vi har inte skrivit så mycket om whisky på ett par veckor. Det finns förstås anledning till detta. Själv håller jag på att förbereda det sista inför mitt bröllop. På lördag gifter jag mig med Jenny! Jag vet att Daniel haft fullt upp också, men han får tala för sig själv…

Därmed har vi missat att skriva något om släppet på Systembolaget i mitten av november. Det mest spännande i mina ögon är definitivt den nya flaskan från Bruichladdich (Port Charlotte An Turas Mor). Eftersom världen inte stannat helt har jag förstås skaffat mig ett eget exemplar som vi ska behandla noggrant när tiden börja flyta som vanligt igen. Vi kommer också prova ett par spännande nya glas inom kort. Nu passar jag istället på att ta en liten paus och ge er inblick i ett litet historiskt kapitel. En blend i form av en Dimple från skotska John Haig & Co Ltd, kaske mer känd som Haig Dimple.

Haig Dimple från 1968
Haig Dimple från 1968

Haig Dimple

Provad av Martin 2010-11-25

Old blended Scotch whisky. En gammal sliten flaska, tydligen relativt nyligen återupptäckt och öppnad. Skruvkork i hårdplast. Flaskan köptes i Libanon på taxfree 1968, och har serienummret 041579 på etiketten.

Doft: Unket på gränsen till rutten, högt hängande doft. Till en början helt överväldigande. Något sött som av kåda. Av det senare och en aning av mjukt grain-inslag gissar jag mig till en len smakbild.

Smak: Först smörkola men sedan ganska snart pepprigt och sedan mer eld och ytterligare pepprighet. Jag gissar mig till en relativt hög halt maltwhisky i den här blenden, mer än 1/3-del i vilket fall.

Avslut: Tydligt nötig och pepprig. Eftersmaken går i ektoner. Mycket angenämare än doftbilden.

Betyg: Efter ett tag försvinner det unkna elementet i doften något, eller om jag mjligtvis vant mig. Jag tror att teak-skåpet har satt sig i smaken, men inte helt infekterat whiskyn. Det här är bland det mest spännande jag provat, men det betyder inte att det är det bästa. Smak och eftersmak är helt klart kring medel för bra whisky, men det går inte att rädda upplevelsen från doftinslaget. Det blir 2 av 5 möjliga torvmossar.

Om du hittar en gammal flaska i ett skåp tror jag inte att du skall vara rädd att prova den. Många gamla blends har nog ändå passerat sitt bäst-före-datum (i form av lagringsmiljö).

Relaterade inlägg:

3 svar på ”John Haig Dimple från ett orört skåp”

Bröllop i din agenda 🙂
Underbart för dig och Jenny!
Njut nu av dagen och tiden efter.
Får utbringa ett skål för brudparet.

Faktum är att grabbarna från svensexan gav mig ett gratulationskort tillhörande en flaska som inte levererats ännu. Mycket spännande…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *