Kategorier
Smakat

Hemlighetsmakeri kring Glenlivet Alpha

Har du googlat efter Glenlivet Alpha? Det har vi – för när en inbjudan till en förhandsprovning av den nya utgåvan dök upp var vi tyvärr tvungna att tacka nej. Inte desto mindre blev vi förstås nyfikna på vad det är frågan om för alster som höljs i dunklet av en ganska smart marknadsföringskampanj för Glenlivet, som listigt nog nu även inkluderar vår lilla blogg.

Vi har inte några uppgifter om vad som ingår i utgåvan, utan har istället fått i uppdrag att själva försöka lura ut vad det är frågan om för sammansättning. Det är ingen lätt uppgift, men desto mer utmanande!

The Glenlivet Alpha
The Glenlivet Alpha

The Glenlivet Alpha

Provad av Martin 2013-05-04

Glenlivet Alpha är än så länge en ospecificerad utgåva. Den är dock begränsad till en upplaga om 3350 flaskor, varav endast 30 kommer till Sverige. Vi har kunnat läsa oss till att utgåvan håller 50% alkohol. Med en sådan alkolholhalt finns det utrymme för gedigen ålder vid fatstyrka, men en jämn siffra betyder ofta att det är frågan om en spädd utgåva eller blandade årgångar. Vi kompletterar med information så snart vi vet mer!

Doft: Många former av äpple möter upp redan vid glasets kant. Äppeljuice, äppelmos och äppelpaj, äpple helt enkelt! Därunder finns något tyngre, som bränt socker eller mörk sirap. Hallonmumrik bidrar med den första godisreferensen. Punschspraliner och mörk choklad hör till de dovare uttrycken som får utrymme först när näsan vant sig vid de spralliga, fruktiga estrarna. Senare kommer akasiahonung och vanillin. När glaset är helt tomt har äpplena förvandlats och är nu istället mogna päron.

Smak: Rund och träig på samma gång. En övergripande sotkänsla vittnar presumptivt om hårt kolade fat. Kanderade äpplen och knäck blandas med smöriga intryck som är vanligare för bourbon än för scotch. Det finns gott om kryddiga utryck från både chili och ingefära. Samtidigt dyker vanilj upp, förvånande nog i smaksammanhang, och bekräftar doftupplevelsen.

Avslut: Karamelliserat socker. Äppelcidervinäger ligger fint fördelad över ett sotat flarn av hickory. Apelsinskal och ingefära dyker upp bland fatreferenserna. Torr mustad cider har mer än bara några gemensamma referenser med whiskyn i det förlängda avslutet.

Betyg: Glenlivet Alpha är en typisk utgåva för destilleriet samtidigt som den är mycket speciell. De karakteristiska estrarna knyts samman av en mer än vanligt spännande fatuppsättning. Min bästa gissning är att vi just kikat på en utgåva primärt blandad från färska ekfat. Faten har gissningsvis rostats hårt innan de fyllts för att lagra whisky. Jag tror inte på europeisk ek, utan snarare amerikansk. Utgåvan är trevlig och riktigt intressant, kanske rent av förtjänt av betyget 5 av 5 torvmossar. Sedan får vi se när destilleriet släpper på hemligheterna om gissningarna träffar ens i närheten av någon sanning.

De senaste åren har ett flertal spännande fatlagringar som härstammar från experiment som grundlades för tio år sedan eller mer dykt upp. Det skulle inte förvåna mig om Glenlivet Alpha är resultatet av just ett sådant experiment. Då kan det mycket väl finnas fler fat med liknande kvalitet på lager från efterföljande år.

För att värma upp näsa och tunga inför utmaningnen användes en skvätt Glenlivet Nàdurra Triumph i ett glas vid sidan om. Efter en grov jämförelse känns det helt möjligt att Alpha består av yngre whisky relativt Nàdurra-utgåvorna, men det förutsätter nog att gissningen om färska ekfat stämmer. De funna parallellerna till bourbon gör dessutom att det känns som om whiskyn lika gärna skulle kunna ha lagrats i varmare breddgrader.

Foto: Pontus Johansson

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *