Kategorier
Smakat

Helt annorlunda Bladnoch från 90-talet

När jag provade Bladnoch i montern hos Svenska Eldvatten slogs jag av en markant skillnad mot en av mina egna flaskor från destilleriet. Det är visserligen frågan om en fristående buteljering ställd mot en originalbuteljering, men skillnaden mellan de båda utgåvorna är avsevärd. Därför verkade det som en trevlig idé att presentera den nyfunna flaskan med en liten genomgång här.

Min egen Bladnoch 15 hör till de absolut första flaskorna som recenserats här på bloggen. Den borde vara ungefär samtida med den fristående buteljeringen som vi nu skall titta närmare på. Båda utgåvorna destillerades nämligen innan en irländare bestämde sig för att åter ta destilleriet i produktion och börja bränna skotsk whisky, det vill säga innan åren 1993-2000 när anläggningen låg i malpåse.

The Golden Cask Bladnoch 1990
The Golden Cask Bladnoch 1990

The Golden Cask Bladnoch

Provad av Martin 2013-04-28

The Golden Cask Bladnoch är buteljerad vid fatstyrka på 49% alkohol. Utgåvan består av 308 flaskor tappade 2012 från ett enskilt fat med whisky destillerad 1990.

Doft: Spralligt fruktig och syrlig. Fläder, krusbär och björnbär. Bär och blommiga uttryck blandar sig väl, exempelvis plommon och maskros. Här finnns strävt utryck av aprikos, men även söta och runda av körsbär och jordgubbe.

Smak: Citronskal, valnötsträ och kastanj. Det finns mycket att hämta från fatbeskan, men det finns också söta element att filtera ut, som honung och röda äpplen.

Avslut: Härligt syrliga äpplen, honung och ljus sirap. Kanske rent av lite knäck! Definitivt mer socker än beskan från ekfat vill släppa fram. Granatäpple.

Betyg: Det är väldigt spännande att läsa ett äldre kapitel ur boken om Bladnoch, och som du kanske märker av omdömet, uppfriskande. Utgåvan från the Golden Cask presterar absolut bäst doftmässigt och det är också här den största variationen finns, flest lager att utforska helt enkelt. Eftersom doft och avslut inte ens är nära att tråka ut, utan istället eggar till en ny doftomgång blir betyget 4 av 5 torvmossar.

Nu när vi ändå har ångan uppe kan det vara intressant att knyta an till svensk whiskyhistoria. Två av Bladnochs pannor såldes nämligen till Sverige i samband med att Inver House Distillers installerade fyra nya efter andra världskriget. De sålda pannorna fick sedan producera Skeppets Whisky, en svensk rökig blended bestående av 55% maltwhisky och 45% grainwhisky åt Vin & Sprit(centralen) i ett antal år innan produktionen lades ned på grund av utebliven framgång.

Pannorna från Bladnoch finns fortfarande kvar i Vin & Sprits ägo, den ena utställd på Vin & Sprithistoriska museet i Stockholm, och den andra i produktion brännandes spriten till Östgöta Sädesbrännvin.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *