Premiär för En öl & whiskymässa 2013

En öl & whiskymässa i Göteborg gav oss ett par nya bekantskaper. Vi lärde känna Glenn, som är en blended malt, och fick möjlighet att träffa ett par kända ansikten i whiskyvärlden som vi inte haft anledning att stöta på tidigare. Bland whiskybloggare hittades både Fredrik och Martin från VeckansFredagswhisky.se, och Magnus från Whiskyinfo.se på mässan. Magnus är på timeout från whiskyn ett tag och pysslar mest med hembryggning av öl, läs gärna mer om det på LivingDeadBrewery.se. Tyvärr missade vi Johan från Whiskyblogg.se, eftersom han stod i Smögen Whiskys monter så gott som hela mässan, med undantag för de gånger vi var förbi och kikade. Det kommer förstås fler mässor och fler tillfällen!

Maltsprit lagrad på Sauternes
Maltsprit lagrad på Sauternes

Innan vi går vidare kommer en liten teaser över det som avhandlades under En öl & whiskymässa 2013.

  • Smögen Whisky Maltsprit Sauternes 65%
  • Svenska Eldvatten Glenn Batch 1: Änna rökig 50%
  • Balcones Texas Single Malt 52,2%
  • Blackadder Raw Cask Clynelish 57%
  • Amrut Greedy Angels 50%
  • Port Charlotte 10 Heavily Peated 46%
  • SMWS Remnants after the rain (127.23 Port Charlotte) 65,7%
  • SMWS Sweat treats (G5.4 Invergordon) 65,6%
  • Golden Cask Bladnoch 49%

Evenemanget, som arrangeras på Svenska Mässan centralt i Göteborg, var så populärt att man fick problem att hantera publikanstormningen på första dagen. Efter en läxa lärd var det betydligt bättre ordning och effektivitet att släppa in besökare på andra dagen.

Det är kanske inte så vanligt inom andra typer av mässarrangemang att mertalet av besökarna dyker upp direkt vid öppning, och antalet tillåtna samtidiga besökare fylldes helt enkelt för fort. Till arrangörernas försvar kan det nämnas att ett stort antal chansade på att kunna köpa obokade biljetter på plats trots att förköpsbiljetterna varit slutsålda sedan länge, vilket bidrog till ytterligare förvirring i köerna. Därför utlovar Stanley Wong som är arrangör en utökad mässa till nästa års upplaga och bättre logistik. Då förlängs mässan från två till tre dagar och utställningsytan blir dubbelt så stor. Ytan kommer väl till pass, för i gångarna var det varmt, trångt och högljutt, men med gemytlig stämning och många nyfikna besökare.

Smögen Whisky och Svenska Eldvatten

Tommy presenterar Glenn
Tommy presenterar Glenn

Tommy på Svenska Eldvatten gjorde misstaget att introducera mig för Pär på Smögen Whisky innan han hann övertala mig att prova den senaste utgåvan. Därför fastnade jag en stund vid Pärs trevliga flaskor. Det fanns bland annat maltsprit lagrad två år på sauternes-fat, serverad vid 65% alkohol. Efter en lång stunds naturligt utvattnande i munnen (jag späder sällan med vatten) blommade den verkligen ut och visade på en mysig, kontrollerad torvighet. Faten har visserligen störst påverkan på whiskyn de första lagringsåren, varför slutlagring på dessertvinsfat är så populärt, men det lovar verkligen gott inför fullgod whiskyålder.

Smögen Whisky har ett rökigt maltrecept, men det finns även utrymme för en mjuk maltighet som binder samman smakerna. Om man frågar när en färdig utgåva kan vara tillgänglig, så är svaret att det beror på Systembolagets inköpare, men att det förhoppningsvis skall kunna vara möjligt till hösten.

Åter i Svenska Eldvattens monter blev jag så pass imponerad av Glenn Batch 1: Änna rökig att en recension av utgåvan fick föregå sammanfattningen av mässan här på bloggen. I sällskap av Fredrik, som dricker whisky på fredagar, hann jag även lukta på ett par utgåvor ur Golden Cask. Jag blev särskilt imponerad av en Bladnoch, kanske mest för att den skiljer sig så fundamentalt från en ordinarie utgåva vi provat tidigare och därmed överraskade fullständigt. Vi får anledning att återbesöka den i nyktert tillstånd för en ”oberoende” analys av whiskyn.

Uppdatering 2013-05-02: Vi har nu även provat The Golden Cask Bladnoch.

Clydesdale

Lars visar en Clynelish
Lars visar en Clynelish

I montern hos Clydesdale blev jag guidad av Lars som hjälpte mig att navigera utbudet. Först i tur hamnade en maskerad flaska. Jag är inte expert på Speyside, men borde kanske ändå haft en aning om att det kunde vara Clynelish i glaset. Glad blev jag då när även ölbryggande Magnus missade att avgöra destilleri. Utgåvan, som är en Blackadder Raw cask visade tydligt att det är en serie oberonde buteljeringar att titta närmre på. Som extra mysfaktor simmade fiber från faten fortfarande runt i flaskan och vittnade om den ytterst försiktiga filtreringen av whiskyn i samband med buteljering.

Efter frågan om vad som är mest spännande i montern presenterades en indisk maltwhisky. Amrut Greedy Angels är den äldsta utgåvan från destilleriet i Bangalore hittills, med drygt åtta år på fat. Lagring i de förhållanden som råder i Bangalore ger en speciell, kryddig karaktär som delvis påminner om bourbon, gissningsvis på grund av den snabba omsättningen av faten i värmen. Vi diskuterar var gränsen går för hur många år på fat en motsvarande whisky borde kunna tåla och kommer fram till att just den här utgåvan antagligen klarat sig precis och befinner sig på rätt sida. Fast skulle det skulle lika gärna kunna komma en äldre utgåva med än mer exokisk doft och smak som är minst lika spännande som denna.

SMWS och Bergslagens Destilleri

Grainwhisky från SMWS
Grainwhisky från SMWS

Även i montern hos Bergslagens Destilleri fick jag hjälp att välja. Patrik som arbetar med försäljning av företagets produkter berättade om framgången med deras Societybar. Tydligen har tillgången på oberoende buteljeringar från SMWS förfinat smaken hos Noraborna, som nu väljer och vrakar bland spännande utgåvor. Speciellt populär till desserter är tydligen grainutgåvan G5.4 Sweet treats (det fjärde SMWS-fatet från Invergordon), som doftar tydligt av skumbanan och är lätt att ta till sig.

Grainwhisky är något av en uppåtgående trend nu, även om det kan vara svårt att hitta utgåvor värda uppmärksamhet. SMWS har dock ett stort antal grainfat på sin lista att leta bland för den som är medlem. Beställningar ur den medlemsexklusiva listan hämtas ut på Systembolaget, med hantering som alkoholskatt och import färdig och avklarad. I medlemskapet ingår, förutom tillgång till listan med oberoende utgåvor, en prenumeration på sällskapets whiskymagasin unfiltered som innehåller reportage av hög kvalitet.

Angående produktionsstarten för egen whisky fick vi redan på att man väntar tills det finns kapital nog att underhålla en stabil produktion. Målsättningen är jämförelsevis en nivå något över den årliga kapactiteten på Ardbeg. Så fort finanserna finns på plats beställs pannorna från Skottland. Det kan nog vara klokt att säkra ekonomin med tanke på den tuffa lokala konkurrens som finns i Sverige. Då man måste sikta även utomlands, är det speciellt kul att Bergslagens Destilleri nyligen landat exportkontrakt på den egna blendedutgåvan Engelbrekt Blended Malt.

Efter en trevlig whiskymässa i Göteborg är det bara att konstatera att det var för länge sedan vi var ute bland folk. För att utöka kalendariet något hoppas vi på att kunna dyka upp även på Stockholm Beer & Whisky. Vilket blir ditt nästa whiskyevenemang?

Relaterade inlägg:

Ett svar på ”Premiär för En öl & whiskymässa 2013”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *