Whiskynyheter på systembolaget i april

April månad är riktigt spännande för den whiskyintressarade, se efter själv i den kompletta listan över maltwhisky 2 april! Dels kommer en av våra årliga favoriter och dels är det en månad för utforskande av ny whisky som inte ännu hunnit växa in i sin slutgiltiga kostym.

På hyllorna 2 april

Kilchoman släpper sin första allmänna utgåva, med namn efter stranden som ligger strax norr om destilleriet. Kilchoman Machir Bay är en utgåva blandad av 3, 4 och 5-årig maltwhisky som lagrats på nya bourbonfat och sedan färdigställts och sammangjutits efter slutlagring på sherryfat av Oloroso-typ i åtta veckor. Efter det vi provat hittills från Kilchoman, kan vi förutspå att det är en högaktuell debutant. De tidigare säsongs-utgåvorna håller bra kvalitet och det visar på mognad att det unga destilleriet nu tagit fram en produkt som lättare kan underhållas över ett antal år, tills whiskyn på lagren kan konkurrera i ålder med whisky från de redan etablerade grannarna på Islay. Kilchoman Machir Bay är buteljerad på 46% och kommer kosta 498 kr.

Nu kommer äntligen årets uppföljare i serien Private Edition från Glenmorangie. Vi har redan hunnit prova Glenmorangie Artein, som är en av höjdpunkterna under whiskyåret för alla som letar efter fatförädlad whisky. Glenmorangie har genom Dr Bill Lumsden bra erfarenhet av att välja ut whisky som passar för ytterligare lagring på exklusiva och tonsättande fat. I årets utgåva handlar det om två olika åldrar bourbonlagrat whisky som fått en slutlagring på vinfat av typen Super Tuscan. Whiskyn är tappad vid 46% alkohol kommer med totalt 1500 flaskor till den svenska marknaden. För en begränsad utgåva säger det kanske något om vårt intresse för maltwhisky. Priset landar på 629 kr och om vinfatlagringar faller dig på tungan måste det vara ett lätt överkomligt pris.

Även denna månad kommer det ny svensk whisky. Nu i april släpper Wannborga på Öland AB utgåvan Wannborga Whisky 4 år. Whiskyn har lagrats 4,5 år på en blandning av bourbonfat och begagnade sherryfat. En intressant iakttagelse är att det är Ängö Öl som hjälpt Wannborga med tillverkning av den kornmäsk whiskyn är bränd på. Den första utgåvan från Wannborga Whisky håller 44,3% och kommer med den prislappen 988 kr för en halvliter av de värdefulla första dropparna. Det kan jämföras med första utgåvan från Spirit of Hven som landade på närmare dubbla kostnaden. Som whiskyintresserad svensk kan kanske prislappen ses som en mindre viktig del av ekvationen, men i detta fall talar det kanske något till Wannborgas fördel?

Det kan kanske passa bra nu med efter den snabba framryckningen för svensk whisky att vi gör en ordentlig inventering igen och förhoppningsvis får vi även möjlighet att recensera ett antal lokala produkter. Vi återkommer inom kort, kanske ändå först med något nytt skotsk från Kilchoman!

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Whiskynyheter på systembolaget i april”

Vi sitter faktiskt och provar Kilchoman Machir Bay just nu. Om du håller ut en liten stund dyker recensionen upp alldeles strax.

Artikeln gäller andra utgåvan från Wannborga!? Den första är den 3åriga på 43.5% som släpptes förra året (2011).

mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *