Kategorier
Smakat

Vinterglöd med Glenfiddich Snow Phoenix

Glenfiddich Snow Phoenix är en exklusiv utgåva från speyside-destilleriet Glenfiddich som komponerades för att märka ut en historisk händelse i destilleriets lagerlokaler. När det begav sig, 7 januari 2010, låg snön tätt packat ovanpå lagerhusen. Till slut klarade taken inte att motstå trycket som i efterhand beräknats till 400 kg/kvm, motsvarande en elefanthjord ovanpå varje lagerhus. Totalt rasade fyra tak in och whiskyn fick flyttas till en annan plats i väntan på återuppbyggnad.

Förutom en whisky av noggrant utvalda högkvalitativa fat får den som kommer över ett exemplar en exklusiv förpackning med ett litet certifikat som intygar om whiskyns sammansättning och berättar om upprinnelsen till utgåvan. Eftersom plåtburken inte får plats på höjden (och jag inte tror på liggande förvarning av whisky) blir det kanske en lämplig kakburk lagom till julfirandet. Det får bli min ursäkt att leta efter ett nytt recept till whiskytryfflar!

Glenfiddich Snow Phoenix
Glenfiddich Snow Phoenix

Glenfiddich Snow Phoenix

Provad av Daniel och Martin 2011-12-05

Den begränsade utgåvan Glenfiddich SNow Phoenix består av whisky från ett antal utvalda fat, somliga väldigt gamla, andra av oloroso-typ samt ett antal av klassiska bourbonfat. Whiskyn är tappad vid 47,6% – icke kylfiltrerad. Utgåvan är blandad av whisky i olika åldrar, från 13 till 30 år på fat.

Doft: Initialt tydliga russin och sedan dominerande av banan, härligt estrig! Efter ett tag ringlar sig dofterna av aprikos förbi bananplantagen. Därtill anas ett oljigt doftspår av snittblommor och inlagd ingefära. Det är otroligt mycket som händer i den här whiskyn, den vandrar mellan runda och torra intryck och får momentant strävhet av druvjuice.

Smak: Kryddig och nötig med ordentlig glöd. Ingefäran från doftintrycket kommer fram igen och hettar upp smakupplevelsen. Samtidigt som den har ett ordentligt bett finns det något rent och runt, som honung. Det är en tydligt profilerad Glenfiddich, men med mycket spännande kryddtoner, inte helt olik Ardbeg Alligator i vissa avseenden (det finns naturligtvis ingen rökighet att tala om i denna Glenfiddich, till skillnad från den speciella utgåvan Glenfiddich Caoran Reserve).

Avslut: Varm rund sherry ovanpå mandelmassa och sträv nötighet. Efter ett långt tag dyker en mjuk referens till banankola upp och nötigheten är som bortblåst. Dags för ett varv till… Glömde jag säga att avslutet håller längre än du kommer orka vänta ut (innan nästa smutt)?

Betyg: Det här är en typisk myswhisky som är lätt att ha att göra med. Samtidigt visar den upp många kvaliteter och ger flera olika uttryck inom loppet av ett lagom smakprov. På vissa (fruktiga) plan är den inte helt olik Glenfiddich Solera. Efter en stunds övervägande måste vi till slut samsas kring ett halvbetyg på vår skala eftersom vi har något olika preferenser. Det blir väl avvägda 4.5 av 5 möjliga torvmossar, fyra från Daniel och fem från Martin.

Om du vill veta mer om den dramatiska händelsen på Glenfiddich under vintern 2010, kan du läsa Brian Kinsmans beskrivning av händelseförloppet på destilleriet, under avdelningen Rare and Reserve Whiskies bland deras utbud. Tyvärr fungerar det inte att ange Sverige som land på deras hemsida då de missat att lägga upp innehåll i den svenska versionen, men prova gärna att välja Storbritannien istället.

Relaterade inlägg:

20 svar på ”Vinterglöd med Glenfiddich Snow Phoenix”

Tack så mycket för denna provning! Behövde något inspirerande denna morgonen och det visade sig att Peat.se gav mig det.

Tack, det är alltid kul med uppskattning! Visst hade du också fått tag i ett exemplar av Glenfiddich Snow Phoenix?

Du får gärna berätta vad du tycker om whiskyn när det så småningom är dags att dra ur korken.

Första kunden på systembolaget att beställs den 😀 Väntan har varit lång. Släpptes exlusivt till Glenfiddich medlemar, 1000 flaskor. Litet antal fanns att köpa på den franska marknaden. Priserna började att stiga på auktionerna tills släppet på ytterliggare flaskor. Tror de känner sig lurade då det släpptes 59000 till. Visst kommer mina flaskor att öppnas,men har ett stort projekt på gång!

De som har kjøpt den i tro om at det bare fantes 1000 flasker må jo ha vært litt vel godtroende. Det sier seg jo selv at om de har vatted sammen ”et antal utvalda fat” samt tilsatt vann, må det bli langt mer enn 1000 flasker. Alt stammer nok fra den samme produksjonen.

Nå står det jo også på esken at det er en unik tapning, så om de lager flere kan det jo godt hendte at det strider med markedsføringslovene i flere land. Det vil jo være en svindel om de markedsfører det som et langt mer eksklusivt produkt enn det faktisk er.

Det var nok enda værre i Israel enn i Frankrike. Der ble jo alle importørens flasker (45stk) solgt på auksjon, hvor det høyeste budet ble over 4000sek![1]

[1] http://whiskyisrael.co.il/2011/07/21/the-glenfiddich-event-at-the-british-ambassador-%E2%80%98s-house-celebrating-the-snow-phoenix/

Det skall stämma att alla flaskor kommer från samma batch. Utgåvan har en så pass stor komplexitet och genom den många uttryck att det är lätt att tro att de utvalda faten dessutom varierat ganska stort i ursprunglig karaktär.

För mig gör det inget att man lanserar 60 000 flaskor av Snow Phoenix, självklart att jag skulle köpa denna whisky. Glenfiddich har varit i blåsväder förr och då var det med islayfat som gav rökig karraktär. Vad är det för skillnad då man tappar råspriten på rödvinsfat, sherry, burbonfat etc? Ser man till Glenfiddich solera och hur den tillverkas. Whiskyn tappas i stora ekkar på flera tusen liter och blandar dem sedan till vad som blir Solera. Inte så romantiskt som pyramiden med fat där man omsorgsfullt blandar whiskyn till färdig produkt. (Undrar hur Laphroaig gör med sin trippelwood?) Jag njuter av en Glenfiddich för att den är fruktig och lätt. Bra komplement efter all rökig whisky man smakar på.

För den som är helt novis och aldrig har handlat whisky från mer än systembolagets butik eller beställningssortiment. Kan ni förklara hur man går tillväga då man skall importera själv? Jag har hittat denna flaska här http://www.masterofmalt.com/whiskies/glenfiddich/glenfiddich-snow-phoenix-whisky/ jag har blivit väldigt sugen på att beställa den, men hur går jag tillväga? I detta fall så är ju flaskan tyvärr slut, men det finns annat där som jag skulle vilja beställa. Jag har försökt leta igenom er blogg så gott det går, men jag hittar ingenstans någon förklaring till hur man gör, har även försökt googla men hittar inget då heller… Samt ni kanske kan rekommendera någon hemsida som ni känner till och har beställt ifrån?

Vi har faktiskt skrivit om privatimport av whisky tidigare. Du kan läsa om det i ett inlägg om punktskatt för alkohol. Det finns även lite extra tips efter vår erfarenhet av att beställa.

Förutom Master of Malt har jag ingen stor erfarenhet av att beställa whisky från utlandet, men det finns även lösningar för att betala skatt direkt vid beställning, som exempelvis The Whisky Exchange.

Tack för ditt svar, både på denna artikel och den förra som jag nyligen kommenterade! 🙂

Jag har nu läst igenom de båda artiklarna som du länkade till. Att räkna ut alkoholskatten var mycket bra förklarat! 🙂
Däremot var blanketten lurig för mig, men om man tar Masters of Malts som du har erfarenhet ifrån. Då beställer jag på hemsidan, precis som om det vore en vanlig dvd film eller något. Sen fyller jag i och skriver ut den PDF-blankett från skatteverket, skickar in den, mottager senare en faktura som jag betalar in. Sen kommer min whisky, skattad och klar? Hur vet tullen om paketet är skattat då?

Ska köpa antingen Skotsk Whisky av Ellsberg eller någon annan bok och leta upp några destellerier som verkar intressanta och beställa lite whisky från Masters of Malts sen tror jag nog.

Skatteverket vill ha anmälan av inkommande alkoholhaltiga produkter innan de anländer i Sverige, men i praktiken kan det bli svårt att ordna innan du sett kvittot från den aktuella web-butiken. I och med anmälan om skatt (och betalning) är whiskyn skattad och klar, ja. Oerhört krångligt. Vi kanske borde skriva en statisk sida om det…

Jag tycker 101 whisky av Örjan Westerlund är en bra källa till tips om man är nyfiken på att vidga sina vyer. Den är absolut inte heltäckande, men innehåller många bra nerslag på whiskykartan.

Egil det du skriver är precis det som jag har hört om boken.

Martin bra då vet jag hur jag ska gå tillväga. Jag såg faktiskt er artikel om den boken, men jag har hört att ganska många whiskys han tar upp är specialwhiskys som kan vara svåra att få tag på, och många som är väldigt dyra. Det var först i sommras mitt whisky intresse blommade upp, så jag vill testa på mer grunläggande whiskys som alla känner till, och jag har inte så mycket pengar att lägga på whisky.

Boken innehåller i och för sig ganska blandad kompott, men det är nog övertyngd på specialutgåvor, lite som här på bloggen. Om du tittar på våra presenttips så hittar du ett par av de utgåvorna som vi tycker lämpar sig för nyfikna nybörjare, men dem har du kanske redan avverkat?

Jag tycker dock att man skall försöka prova så spritt som möjligt i början för att få en bild av vad man föredrar. Själv fastnade jag relativt tidigt för Ardbeg, Bruichladdich, Glenfarclas och Springbank som personliga favoriter. Sedan gäller det att våga prova lite utanför trygghets-zonen också för att inte missa de verkliga pärlorna som dyker upp då och då.

Det är Ardbeg 10 och 2 andra som jag inte testat, av dem jag har testat är Laphroaig min favorit. När jag såg att ni hade Ardbeg 10 funderade jag ett tag på om det skulle bli nästa men jag har kollat på Uigeadail & Corryvreckan ett tag sedan tidigare och jag tror att det blir någon av dem. Vill väldigt gärna testa Glenfiddich Snow Phoenix men den är nog tyvärr lite för dyr för mig, finns ju inte på systembolaget och har bara hittat den så att det blir över 1000kr att få den till sverige, vilket är väldigt mycket pengar för mig…

Tack Daniel och Martin för informationen. Testade en Snow Phoenix på en kryssningssbåt nyligen. Fick av bartendern höra historien om tillverkningen efter raset. Jag har nog aldrig tidigare smakat en sådan wisky, för mig står den helt i en klass för sig. Efter en hel del diskussion med bartendern förstod jag att denna utgåva, som trots allt är begränsad, numera är ganska svår att få tag på. Han kollade ”lagret”, hade bara tre flaskor kvar. Han kunde nog ha sålt en flaska till mig om han haft några till. Dagen efter gick jag ner i baren igen, ny betender, återigen en diskussion om Snow Phoenix. Han bjöd mig på en liten skvätt Glenfiddich Solera (skulle köra bil senare på kvällen). Sámma erbjudande igen, ”hade nog kunnat sälja en flaska Snow Phoenix till butikspris om jag haft några till. Den självklara frågan blev då: ”Vad ska du ha för en flaska om du inte ska ha butikspris ”. Han gick till en kassa och började räkna. Kom tillbaka med ett prisförslag som nog låg en bra bit över dubbla butikspriset, och som nog mer motsvarade priset per ml för 4 ml – skvättar (med en viss mängdrabatt dock). Jag tyckte det lät aningen mycke´, men – vad tusan – det verkar ju inte vara lätt att få tag på denna fantastiska wisky, så jag slog till. Bartendern såg en aning snopen ut, hade nog inte räknat med att bli av med en hel flaska bara så där… Ursäktade sig vi överlämnandet av dyrgripen med att han inte hade asken kvar, samtidigt som han påpekade ”du får vara noga med vem du bjuder på denna wisky…”.

Nej, tyvärr skulle jag som sagt köra bil då det begav sig, men jag blev rekommenderad att prova just den varianten. Jag såg att den fanns i Taxfree-butiken på båten till ett hysat pris, så det blir troligtvis den nästa gång.

Den finns faktiskt fortfarande på hyllorna på Systembolaget i lämpligt 20cl-flaska för 149 kr, även om det kanske inte är alla butiker som har den kvar. Om man vill ha 70cl går den att få hem via beställningssortimentet. Kan varmt rekommendera utgåvan vid sidan Glenfiddich Snow Phoenix, som du redan fått tag i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *