Kategorier
Smakat

Sverige-exklusiv vintage från Balblair

Balblair Distillery, beläget i Edderton i de skottska högländerna, har en ganska unik filosofi. Istället för att, som den absoluta majoriteten av aktörerna på whiskymarknaden, lansera whisky baserat på antalet år den lagrats, så har Balblair gått över helt till konceptet vintage whisky. Det innebär att de blandar och lanserar whisky som är destillerad ett specifikt årtal.

Balblair 1995 Vintage
Balblair 1995 Vintage

Balblair Vintage 95

Provad av Daniel och Martin 2011-06-07

Balblair 1995 är inte helt överraskande destillerad enbart under 1995 och innehåller ingen sockerkulör. Möjligen är den dock kylfiltrerad med sina 43% alkohol. Whiskyn har fått mogna i second fill-bourbonfat och kommer i en första upplaga om 420 flaskor exklusivt för Sverige. Lanseringen är fastställd till utvalda Systembolaget-butiker i juni, troligtvis till mitten av månaden.

Doft: Äppeljuice! Citrus, först i formen av lime, men sedan även citron och apelsin allteftersom doften utvecklas.

Smak: Väldigt försiktig kropp som kräver tid, tålamod och volym för att utforska. Det är blommigt och elegant, kanske lite väl oprovocerande. Vi lockas att undra hur denna Balblair hade gjort sig på fatstyrka. Lite mer alkohol hade förmodligen gjort kroppen lite mer offensiv och intressant. Honungslent utan sötma. En svag strimma av anis virvlar omkring i samklang med aningar från fatet.

Avslut: Valnöt och knäckminnande karamell. Det finns en behagligt sträv aprikoston som stannar kvar i en smärre evighet.

Betyg: Balblair 1995 Vintage öppnar stenhårt med en spännande doft som sätter ribban högt. Därpå följer en något anonym smaksensation som lyckligtvis snabbt leder till ett snyggt avslut som nära nog matchar doftens hårda öppning. Hade smakportionen varit mer tydlig, exempelvis genom en högre alkoholhalt, spekulerar vi i ett betyg som snuddar vid en femma, men i nuvarande skick kan vi inte riktigt sträcka oss så långt. Den habila doften och avslutet väger dock upp för den något mesigare kroppen. Vi enas till slut om ett betyg på 4 av 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Sverige-exklusiv vintage från Balblair”

Ibland snubblar man och landar så så mjukt. Vad sägs om en Balblair limited edition 1989, tappad på flaska september 2001 för 248 Dkr (320 svenska kronor). Hittat en butik i Helsingör där whisky fallit i glömska och man får damma av flaskorna. Ute i butiken står spriten som kunderna köper i massor, men bak på lagret står flera godbitar! Prislapparna från förr är det pris man betalar. Denna lilla gömma skall bli min skatt och jag gnuggar händerna som Gollum.

På fredag åker jag över och handlar Ledaig 15 år orginal och Cragganmore Distillers Edition 1987 14 år slutlagrat på portvinsfat. Spännande att man hittade dessa eftertraktade whisky 🙂

Man blir ju lite fundersam över denna ”Swedish edition” ? Den vintage 1995 som kommer att ersätta vintage 1990 är 46% och är unchill-filtered precis som föregångaren.
Så man undrar ju vad som är speciellt med ”swedish edition”. En skillnad i alla fall är att ”Swedish edition” går/gick att köpa på SB, dom andra två är ”Exclusive for travel retail”. Jag har två oöppnade vintage 1990 och en nyöppnad 1L (och är mycket lycklig över det), gudomligt god. Jag hamnade här när jag letade efter recensioner på vintage 1995 46% travel retail versionen.
Vintage 1990 är slut, går fortfarande att hitta på webshoppar för ~€50 vilket är nästan gratis, passa på!

Vi provade faktiskt en trevlig vintage (1975) på Stockholm Beer & Whisky, det finns ett antal att välja på nu i deras serie, men bara två på bolaget, precis som du skriver.

Det kommer lite mer om det här på bloggen senare, när vi får tid att gå igenom våra anteckningar från whiskymässan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *