Ardbeg Challenge – försöket till världsrekord i whiskyprovning

När vi dök upp på plats utanför Kungliga Tennishallen hade grindarna ännu inte öppnats. Vid grinden till Ardbeg Challenge stod en flera hundra meter lång kö och väntade på att få komma in och prova whisky. Efter mingel och underhållning var det så småningom dags för provning under ledning av Dr Bill Lumsden, Head of Whisky Creation på både Glenmorangie och Ardbeg, och Mickey Heads, destillerichef på Ardbeg. På provlistan fanns klassiska Ardbeg Ten, nya Ardbeg Alligator och unika Ardbeg Challenge Special Edition, den senare en specialutgåva tappad från ett andragångsfyllt sherryfat. Ett prov Ardbeg Corryvreckan fanns också med på provningsbrickan, att avnjutas medan vi väntade.

Whiskyproverna vid Ardbeg Challenge
Whiskyproverna vid Ardbeg Challenge

Det var spännande att prova den exklusiva single cask-utgåvan från sherryfatet som gav viss förståelse för sammansättningen av Ardbeg Uigeadail, men det var Ardbeg Alligator som övertygade fullständigt. Inte bara på grund av det nya uppslaget med ordentligt kryddig whisky, utan även som helhet. Bland intrycken fanns ingefära, vitpeppar, vanilj, citrus och ett grovt rökavslut. Vi kommer garanterat återkomma till Islay-gatorn, för en noggrann analys inom kort…

Vid sjutiden på kvällen stod det klart att antalet deltagare på whiskyprovningen visserligen var nära, men inte riktigt räckte till, ett nytt världsrekord. För en rekordnotering i whiskyprovning hade mer än 2252 deltagare behövts. Inget världsrekord i whiskyprovning alltså, men väl ett nytt rekord i Ardbegprovning. Den tidigare bästanoteringen, från Tokyo, var på omkring 700 deltagare. Ett resultat som vi gissar slogs med nästan tredubbel marginal. Därför blir slutsatsen att provningen var lyckad och att det alldeles säkert finns potential till nytt världsrekord inom en överskådlig framtid. Dessutom medger representanter från svenska Moët Hennessy att Ardbeg Challenge mycket väl kan komma att bli ett återkommande whiskyevent, men att det inte är säkert att det anordnas i Sverige nästa gång.

Som whiskyfantast är det lätt att känna sig lite smickrad att bo i värdlandet för första upplagan av Ardbeg Challenge, men det faller kanske logiskt också. Som Mickey Heads berättade på scenen: Sverige står för näst störst del av besöken på Ardbeg, efter Storbritannien!

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Ardbeg Challenge – försöket till världsrekord i whiskyprovning”

Jag var också där och gillade Alligator skarpt. Har beställt två flaskor från systembolaget för framtida njutning.

Men i övrigt var jag lite besviken på själv tillställningen. Förstår inte riktigt hur arrangören tänkte när de stoppade in Peter Siepen som konferencier och startade allting med ett övertänt coverband som fyllde hela byggnaden med pyroteknisk rök. (som störde min näsa ordentligt).

Vi får anta att pyrotekniken var ett misstag, även om det borde varit uppenbart redan vid planeringen. Själv är jag positivt överraskad att whiskyn doftade så rikligt som den gjorde i raka provningsglas. Jag tror det var bra att den fick lufta sig ordentligt, och att värmen den dagen hjälpte till en aning. Det skall bli riktigt spännande att få tag i ett exemplar av Ardbeg Alligator för att undersöka i lugn och ro i Glencairnglasen hemma.

Jag kan hålla med om att det finns bättre alternativ till underhållning. Själv tycker jag duon med ukulele och bas som spelade till minglet var klockren. Bill Lumsden och Mickey Heads var huvudattraktionen för mig, trots de obligatoriska skämten från marknadsavdelningen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *