Kategorier
Smakat

Nya Ardbeg Corryvreckan virvel eller malström?

Ardbeg Corryvreckan är en av våra verkliga favoriter. Därför blev vi glada när det stod klart att Ardbeg Corryvreckan skulle återintroduceras i Systembolagets sortiment, den här gången som del av standardsortimentet. Idag provar vi den nya utgåvan, buteljerad 2010, mot den tidigare utgåvan, buteljerad 2009. Det här är en mycket spännande match som vi sett fram emot sedan idén kläcktes för ett par veckor sedan. Vi blir eventuellt tvungna att prova några olika utgåvor av Ardbeg Uigeadail så småningom också, speciellt som det är en whisky från Ardbeg som har hög omsättning på marknaden, och därmed borde skilja sig något mellan åren.

Ardbeg Corryvreckan från 2009 och 2010
Ardbeg Corryvreckan från 2009 och 2010

Ardbeg Corryvreckan

Provad av Daniel och Martin 2011-05-07

Ardbeg Corryvreckan är buteljerad vid 57,1% alkohol, hittills oavsett utgåva. Den första utgåvan visar på en något rödare färg, vilket måste vara ett fatspecifikt symptom. För den som vill veta mer exakt, provar vi buteljeringarna L9 166 och L10 168. Samtliga rökiga whisky i Ardbegs sortiement buteljeras icke kylfiltrerade.

Doft: Corryvreckan 2010 är torvig och torr i jämförelse med Corryvreckan 2009 som har mer av citrus och frukt. För att dra paralleller till andra utgåvor, är Corryvreckan 2010 mer lik Ardbeg Ten och Corryvreckan 2009 mer lik Ardbeg Uigeadail, något som färgen på whiskyn också vittnar om. Doften är i övrigt oerhört lik med upplevelser av torvigt hö och bränt socker, även om den nya utgåvan faktiskt är lite sotigare, nästan lite lik Ardbeg Supernova i det avseendet. Det är inte omöjligt att hitta lite vaniljtoner i den nya utgåvan.

Smak: Den nya utgåvan överraskar oss med att vara sötare än väntat; sotigt söt av mandarin och nektarin. Corryvreckan 2009 har vassare syrliga toner av lime och citron. Det är svårt att säga vad som bidrar mest med smak. Ardbeg Corryvreckan är en typisk rökigt mullrig whisky. Den innehåller viss sälta och mycket sot, som blandar sig med fruktigare intryck.

Avslut: Nu dyker citrusen upp i den nya utgåvan som vi väntade oss, eftersom det är ett så pass tydligt element i Corryvreckan 2009. Det ligger en sötsyrlig hinna över tungan som inte vill släppa. Smakintensiteten vibrerar, och verkar först inte avta alls. Corryvreckan 2009 är lite fetare oljig i avslutet, som av övermogen frukt.

Betyg: Vertikalprovningen av Ardbeg Corryvreckan ger ett helt nytt djup. Vi kan hitta helt separata element som vi uppskattar av de olika utgåvorna, som verkligen har egna uttryck. Betyget för Ardbeg Corryvreckan avser den nya utgåvan (vi står fast vid våra tidigare åsikter angående den förra utgåvan). Ardbeg Corryvreckan är trots ett nytt ansikte en typisk fullpoängare med betyget 5 av 5 torvmossar.

Vi är lite kluvna över eventuell vinnare i duellen, men en sak är klar. Vi måste segmentera vår topp-10-lista per år, för Ardbeg Corryvreckan förtjänar två platser i listan!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *