Kategorier
Smakat

Delad whisky är dubbel whisky

Whiskyprover för blindtest
Whiskyprover för blindtest

Ett bra sätt att hålla månadsbudgeten för whisky i schack är att dela med sig av prover eller låna ut flaskor till sina whisky intresserade vänner (så länge som de är intresserade av att göra detsamma). Om det finns en aktiv förening i staden kan det vara läga att starta upp ett provbyresprogram så att man lättare kan kordinera inköp och därmed uppleva så många spännande whiskies som möjligt.

För lite mer än en vecka sedan fick vi låna ett par whiskyprover av Magnus, som är en bloggande kollega. Han skickade ett par blindprover märkta med siffrorna 1 och 2. Efter en diskussion om Clynelish och Oban på Twitter, huruvida den ena eller andra förtjänar mest att vara med i samlingsboxen Classic Malts Coastal Collection från Diageo, anade vi att det kunde röra sig om en duell av äldre utgåvor Clynelish och Oban. I vilket fall som helst var vi spända på vad som skulle dölja sig bakom siffrorna, med den enda instruktionen att prov nummer ett skulle antagligen passa bäst efter prov nummer två om de provades sida vid sida.

Whiskyprov 2

Doft: Vaniljkola! Banan, mjukt av torkad frukt. Sherryfat. Syrligt av friskt gröna äpplen. Massvis av estrar. Efter att ha smakat hittar vi lite chokladmocka (kaffe).

Smak: Initialt mycket fat, en snabb attack. Vanilj, valnöt och en rundare fruktighet än i doften. Någon typ av stenfrukt som bigarro eller mörka körsbär.

Avslut: Mera körsbär. För att gå tillbaks till temat Coca Cola – körsbärskola. Riktigt grymt avslut som räcker länge. Fattonerna studsar fram och tillbaks mellan det fruktigare

Summering: En riktigt grym whisky som övertygar direkt, i varje steg av provningen. Att ge en sådan här whisky ett betyg på skalan 1-5 verkar orättvist, så vi låter bli.

Whiskyprov 1

Doft: Päron, äpplen. Försiktiga estrar. Biter ifrån alkoholmässigt. Gissningsvis högre alkoholhalt än 2. Liknar Rosebank CC 1991 som vi provat tidigare. Försiktigt av citron och fläder. Nervattnad ger den aprikoser!

Smak: Oerhört eldig, för att inte säga alkoholstark. Syrligt kittlande, en hel del fattoner också. Bourbonfat? Definitivt aprikoser i smaken efter nervattning också.

Avslut: Varm bred eftersläckningsprocess av den rökfria branden medelst sötma.

Summering: Har potential för ytterligare djupdykning! Vi blir inte på det klara med analysen. Whiskyn är lite offensiv på gränsen till ogästvänlig, och kan inte tyglas utan att lägga ner mer tid vid glaset. Vi misstänker att whiskyn har en större kostym än vad som ryms i ett rörprov.

Slutsats

Vi fick senare reda på att det var frågan om två olika utgåvor från samma destilleri, något man kanske kunnat ana på de liknande doftprofilerna fulla med fruktiga estrar. Spännande nog fastnade vi mest för fel prov. Whiskyprov 1 var nämligen en av Magnus personliga favoriter. Det kan ha varit omständigheter som avgjorde, men oavsett så är det just detta som är så spännande med whisky. Det finns oerhört många uttryck och upplevelser att titta på och alla har en stor möjlighet att utveckla och kultivera egna favoriter bland (de skotska) destillerierna. Båda proverna vi fick låna kom från Clynelish, det ena (whiskyprov 1) destillerat på 70-talet!

Vi blev förstår tvungna att hitta på en utmaning som svar. Eftersom vi skyltar med ett brinnande intresse för rökig whisky så valde vi ut ett par kluriga utgåvor som vi hoppas skall passa, men förhoppningsvis även ge ett litet motstånd till lyckad identifiering…

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Delad whisky är dubbel whisky”

Ni ska vara glada att ni gillar tvåan så mycket för den har ett mycket bra pris på Systembolaget 🙂 Ser fram emot blindproverna! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *