Kategorier
Smakat

Bowmore 12 är yngsta flaskan i Boxen

Sedan Glenfiddich Rich Oak lanserades, som första enskilda whisky på 20 cl i Systembolagets ordinarie sortiment, har vi tittat noggrannare på vad det finns för utbud i lagom provstorlekar. Bowmore 12 är en av de tre flaskor från Bowmore som ingår i en presentboxen Bowmore Box. Därmed fyller den inte kategorin lättillgängligt smakprov, men kan definitivt vara värd att prova om man ändå hade tänkt kika närmare på Bowmores sortiment. I Bowmore Box ingår förutom Bowmore 12 även Bowmore Darkest 15 och Bowmore 18.

Bowmore 12 (20 cl)
Bowmore 12 (20 cl)

Bowmore 12

Provad av Martin 2011-04-18

Bowmore 12 är buteljerad på 40% alkohol, kylfiltrerad och med sockerkulör för färgens skull. Till skillnad från Glenfiddich Rich Oak fanns det bra möjlighet att skala bort folien, precis som på en stor flaska från Bowmore.

Doft: Härlig torr rök! Slät och rak som en linje. Modest, men tydlig. En riktig pop-Islay! Aningen sötma som av nektariner och nötkräm.

Smak: Lent på tungan, men smakmässigt syrlig och sotig. Bakom en nästan bitter syrlighet döljer sig kolatoner av sirap och råsocker.

Avslut: Aningen bitterbäsk till en början som pommerans, flyter sedan ut som en halstablett a la Fisherman’s Friends. Lämnar en friskhet som balanseras upp av bäska och citrussötma. En liten försiktig rökstrimma ringlar sig i kanten av upplevelsen. Strimman knyter ihop hela upplevelsen.

Betyg: Bowmore 12 är en utmärkt brukswhisky. Den har kanske utrymme för eftertanke, men lockar inte mig till djupgående analys. Det här är en utmärkt whisky att beställa sent på pubkvällen. Whiskyn rundar av andra smakupplevelser fint. Som du redan förstått blir det inte full pott för den tolvåriga whiskyn från Bowmore. Det blir istället 3 av 5 möjliga torvmossar, trots ett rakt och beskedligt slag för rökig öwhisky. Glöm inte bort att prova Bowmore 12, allra minst som referens till de äldre syskonen från Islay!

Vi missade att andra utgåvan av Bowmore Laimrig 15 (efterlagrad på Oloroso-sherryfat) lanserades den här månaden. Om vi får tag på prover så återkommer vi gissningsvis med bättre betyg. I annat fall finns det en flaska Bowmore 15 Darkest som väntar på utvärdering. Håll ögonen öppna!

Relaterade inlägg:

Ett svar på ”Bowmore 12 är yngsta flaskan i Boxen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *