Kategorier
Uppsnappat

Den rökiga whiskyns tid är jul

Om man är intresserad av vad det söks på på google kan man använda deras trendsökfunktion. Vi gjorde det på söktermerna Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. Det visar sig (kanske inte helt oväntat) att det juletid söks mer efter rökig whisky på nätet. Det är så mycket som dubbelt så många sökningar på alla tre destillerierna, och sökvolymerna för de tre ligger i paritet med varandra.

Söktrender för Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig
Söktrender för Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig

En intressant iaktagelse är att de senaste två åren så har det primärt sökts på Lagavulin och Laphroaig innan jul och på Ardbeg efter. Det kan som vi ser det ha två anledningar:

  1. De som ska ge bort rökig whisky söker på Lagavulin och Laphroaig för att de hört att de skall vara bra. De som köper Ardbeg vet vad de köper utan att söka, men de som får den har ingen aning om vad de fått och letar nyfiket efter information när julstressen och julmaten lagt sig.
  2. Det köps primärt Lagavulin och Laphroaig till jul, eller i vilket fall söks det mest på det inför julklappshandlandet. Sedan på nyårsfesten får en kompis nys om den nya flaskan och utbrister; Lagavulin är bra, men har du provat Ardbeg?

Det kan också vara så att det lanserats specialutgåvor precis kring jul (exempelvis Lagavulin Distiller’s Edition i fjol) som man bara måste söka reda på information om. Det är dessutom ett faktum att nya Ardbeg bara har funnits sedan 2008, genom Ardbeg Renaissance, efter att destilleriet åter öppnat sina dörrar 1997.

I sammanställningen som visas på sidan kan man se att det primärt är i Sverige och även i övriga norden det söks på rökig whisky, något som Laphraig redan känner till (då de har sin hemsida översatt till bland annat svenska). I Friends of Laphroaig (som är Laphroaigs intresseklubb) är faktiskt var 6:e medlem svensk! Finns det månne en parallell till vilka länder som uppskattar saltlakrits? Etiketterna i diagrammet är referenser till nyhetspublikationer som verkar ha väldigt liten relevans för den ökade sökfrekvensen kring jul. Du kan själv göra samma trendsökning här, prova gärna något annat destilleri och jämför!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *