Diageo är inte så mycket en lokal distributör som en global spritjätte. Företaget har många prestigefyllda varumärken i sin portfölj och kanske mest intressant för oss, även ett antal skotska destillerier. Faktum är att Diageo äger drygt 30 aktiva skotska destillerier och fortsatt innehar rättigheterna till ett antal nedlagda och rivna destilleriers varumärken. Bland de nedlagda hittas Brora och Port Ellen, båda mycket populära bland whiskyentusiaster sedan produktionen lagts ned och faten legat till sig i lagerhusen.
Företagshistoria
Diageo är en komplex sammansättning av bolag som grundades 1997 när Guinness och Grand Metropolitan slog sig samman under det nya namnet. Det skotska dotterbolaget och en avdelningen inom Diageo för alkoholhaltiga drycker, United Distillers & Vintners, skapades året efter vid sammanslagningen av Guinness dotterbolag United Distillers med Grand Metropolitans dotterbolag International Distillers & Vintners. Avdelningen omnämns fortfarande ofta som United Distillers & Vintners, men går sedan 2001 under det nya namnet Diageo Scotland. Från United Distillers medföljde bland annat sex destillerier kallade Classic Malts, nämligen Dalwhinnie, Talisker, Cragganmore, Oban, Lagavulin och Glenkinchie. Bolaget har i dag tillgång till ett stort antal varumärken för blend och är den absolut största ägaren av skotska destillerier.
Renodling som framgångsrecept
Genom företagets historia har renodling av processen för whiskytillverkning varit fokus. Diageo har därmed fått utstå kritik från whiskyälskare för sina tidigare beslut att stänga ner enskilda destilleriers produktion för att öka lönsamheten. Om destillerierna obereonde gått i konkurs hade det orsakat betydligt mindre uppståndelse. Många strategiska beslut har säkerligen grundats av möjligheten att underhålla ett stabilt flöde av whisky till blends. Ett exempel på destilleri med möjlighet att öka kapacitet är Caol Ila, som står för en väsentligt del av all rökig whisky i blendedindustrin. Så sent som 2011 byggdes dessutom anläggningen ut för att öka kapaciteten ytterligare. Diageo äger också Skottlands största whiskydestilleri Cameronbridge som sedan år 2000 haft en kapacitet över 100 miljoner liter grainwhisky om året. På senare tid har single malt haft en större betydelse för marknaden och ett antal destillerier lyfts fram som prioriterade varumärken. I Sverige har vi märkt att speciellt Talisker, Lagavulin och Caol Ila fått stort utrymme.
Avstickare som stack ut
Ett undantag från principen att renodla processen med kapacitet som utgångspunkt var när företaget skulle prioritera destilleri för produktion av rökig single malt på Islay och det nyrenoverade Port Ellen lades ner till fördel för omoderna, men väl fungerande Lagavulin. Det visade sig vara något av ett lyckokast eftersom Port Ellens obalanserade whisky fick ligga på lager, ändrade karaktär i faten och sedan blev omåttligt mycket mer populär som single malt. I Port Ellen ligger nu istället Diageoägda Port Ellen Maltings som förser de flesta whiskyproducenterna på Islay med rökig malt. Bakgrunden till de rökiga utgåvorna av Brora finns också att hitta på Islay. Efter en tid i malpåse fick därför destilleriet Brora, även känt som Clynelish under sina tidiga år, rycka in och för en period producera whisky av rökt malt. Ett nytt destilleri vid namn Clynelish finns för övrigt på andra sidan vägen sett från det nu nedlagda Brora, varför namnet Clynelish på två olika flaskor inte nödvändigtvis innebär samma pannor, även om det var samma personal som jobbade vid de båda anläggningarna.
Distiller’s Edition och Special Releases
För i princip samtliga utgåvor single malt från Diageo finns en eller flera utgåvor från samma destilleri under varumärket Distiller’s Edition. Distiller’s Edition innebär i praktiken en fatförädling enligt en starkt standardiserad modell. Whiskyn får helt sonika ligga ett år extra på ett mer exoktiskt fat, ofta sherryfat som exempelvis Pedro Ximenes. Kvalitén av utgåvor i Distiller’s Edition kontra motsvarande standardutgåvor varierar, så det kan vara väl värt att läsa på litet innan man insvesterar den större slanten som varumärket medför. Betydligt mer konsekvent i upplevelseleverans finner man i de årliga utgåvorna lanserade som Speacial Releases, där Port Ellen och Brora sedan ett tag hör hemma. Serien kallades tidigare Rare Malts, men döptes om 2000. Flaskorna som ingår i Special Releases presenteras inför jul och bland dem kan man hitta spännande experiment som absolut inte platsar in bland Diageos strömlinjeformade ordinarie sortiment. Vad sägs exempelvis om single grain från Port Dundas som efter 17 år på fat delas upp för att förädlas på sherryfat, nya europeiska fat kolade enligt amerikansk modell, samt före detta bourbonfat för att sedan sammangjutas och tappas vid en total ålder av 20 år?
Sortiment
I relation till Diageos andel av skotsk whiskyproduktion har vi provat ganska liten del av utbudet, men har ändå hittat ett par favoriter. Nedan följer ett urval av whiskybuteljeringar ur Diageos varumärkesportfölj. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.
Whisky | Ålder (år) | Alkoholhalt | Region | D | M |
---|---|---|---|---|---|
Caol Ila 18 | 18 | 43% | Islay | 4 | |
Caol Ila Natural Cask Strength | 61,3% | Islay | 5 | 4 | |
Caol Ila Unpeated 12 | 12 | 64% | Islay | 4 | 4 |
Cragganmore 12 | 12 | 40% | Speyside | 3 | 3 |
Dalwhinnie 15 | 15 | 43% | Highland | 3 | 3 |
Lagavulin 12 Cask Strength | 12 | 57,5% | Islay | 5 | 5 |
Lagavulin 16 | 16 | 43% | Islay | 5 | 5 |
Lagavulin Distiller’s Edition 1993 | 16 | 43% | Islay | 4.5 | 4.5 |
Port Dundas 20 | 16 | 58% | Lowland | 5 | 5 |
Talisker 10 | 10 | 45,8% | Isles | 4 | 4 |
Kontaktuppgifter
Diageo Sweden AB
S:t Eriksg. 46 A
112 34 Stockholm
http://www.diageo.com
http://www.malts.com