Kategorier
Smakat

Försiktigt rökig whisky från Isle of Arran

Det lär knappast ha undgått någon att peat.se har en förkärlek för rökig whisky. Ett av våra favoritområden när det gäller whiskyproduktion är inte helt otippat Islay. På denna skotska ö hittar vi stora namn som Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Caol Ila, för att nämna några. Färdas man sydöst från Islay når man halvön Kintyre vars centralort Campbeltown huserar Springbank & Co. samt Glen Scotia. Direkt österut från Kintyre hittar man ön Arran, mindre än 4 mil från Islays östkust. Frågan vi ställer oss idag är om detta korta avstånd kan göra att en rökig whisky från Isle of Arran har potential att nå upp till samma höga nivå som går att finna på Isle of Islay. Destilleriet Arran grundades så sent som 1995 och var då det första lagliga destilleriet som öppnade på ön på över 150 år. Fram tills nyligen förvarade man en del av sina tunnor hos närbelägna Springbank, då man saknade möjlighet att bygga ut destilleriets befintliga lagerhus.

Machrie Moor Second Edition
Machrie Moor Second Edition 2011

Machrie Moor Second Edition

Provad av Daniel och Martin 2012-02-15

Det här är den andra utgåvan av Isle of Arran Distillers försök till en rökig whisky. Buteljerad på 46% alkohol, ej kylfiltrerad och utan sockerkulör. So far so good!

Doft: Äpple och drivved. Torrt trä som lekt med elden men aldrig brunnit blandas med fruktiga estrar. Något sött och mjukt befinner sig i periferin och inväntar rätt tillfälle att träda fram. Det är som en The Glenlivet Nàdurra vars etikett blivit lite lätt bränd i ena hörnet. Med tiden blommar det söta och mjuka ut i en maltig fudge, om än försiktigt. Druvjuice. Den rökta malten är snudd på svår att hitta.

Smak: Blommigt och fruktigt. En lakritsstrimma sveper fram över tungan i samklang med en metallisk ton av blåmögelost. Man skulle kunna säga att Machrie Moor är en tjuvrökig whisky! Den har stått i skogsdungen bakom skolan och i smyg puffat på en delad cigarett, och det är nära att man missar röken. En uppmärksam mo(o)r anar dock ugglor i mossen.

Avslut: Efterklangen håller i sig en bra stund, men det är svårt att peka på enskilda uttryck som reser sig över de övriga. Lakrits och maltsötma är en del av den blandade upplevelsen. Martin hittar en strävhet som utgår från mandelmassa.

Betyg: Machrie Moor är tyvärr lite väl avskalad i sitt uttryck. Den hade förmodligen tjänat på en högre alkoholhalt eller ett par ppm fenoler till under västen. Det är absolut inte fråga om dålig whisky här, men man förväntar sig ändå något lite mer bredbent av en peated malt. Det räcker inte med tjuvrökning för att imponera på oss! I slutändan tvingas vi besvara vår tidigare fråga huruvida närheten till Islay påverkar Arrans möjlighet till framgångar när det gäller rökig whisky med ett nja. Alla betyg mellan 2 och 4 skulle vara välförtjänta, men Martin bestämmer sig till slut för en 3:a och jag för en 4:a. Således landar Arrans Machrie Moor på 3.5 av 5 torvmossar.

Vi tror att det här är den mest spännande whiskyn från Arran som vi hittills provat. Med det sagt så är vi samtidigt medvetna om att Arran har lagt mycket whisky på vitt skilda fat som med tiden kommer att ge dem ett brett och förmodligen utsökt utbud.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Försiktigt rökig whisky från Isle of Arran”

Spännande läsning, för en som har edition one i sitt skåp. ”Officiell ålder finns inte, men flera källor nämner att den är 11 år”. Trevligt att där kommer en rökpuff på er sida och alltid många rökringar kring er bedömning. Snabbläser inlägget på min korta rast och skall göra en djupdykning när jag kommer hem.
Har samlat på mig Arran peackok 1996 och Arran Rowan Tree 1997 serie som fortlöpper. Ha en trevlig vecka.

Highland Park Thor is a meeting point of nature’s forces, resulting in a perfect marriage of classic fragrant Highland Park smoke, balanced with a beguiling inner complexity and natural strength. Aged for 16 years and bottled at 52.1% abv, Thor is limited to 23,000 bottles worldwide
1 mars kommer den till systembolaget, 1295 kronor.
Första släppet i en ny serie.

Part Nan Angelen Glen Scotia 1991 släpps 1 mars. Nu med ny ägare till namnet.

Hemsidans grunder är färdiga men där behövs finjusteringar. Får hjälp på fredag och lördag av en som kan. Sen kommer hemsidan att länkas till en nystartad blogg som kommer vara mer aktiv. Så inom den närmsta tiden kommer ni att få se resultatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *