Kategorier
Besökt

Kilchoman – minst, yngst och charmigast

På lilla Kilchoman påpekar man gärna att man årligen producerar i runda slängar 100 000 liter sprit. Det är i sammanhanget skotsk whisky en väldigt blygsam siffra. När vi landade i Port Askaig med färjan från Kennacraig tänkte vi att vi nog borde svänga in till Caol Ila, om så bara för att ha sett det med egna ögon. Strax efter att vi tycker oss ana destilleribyggnaderna genom grönskan instruerar en stor skylt oss att vända om. Det visar sig att destilleriet sedan juni 2011 har lagt ner produktionen för att fram till december bygga ut för att klara en än större produktionsvolym. Efter ombyggnationerna kommer Caol Ila ha kapacitet att häva ur sig en mängd sprit som motsvarar Kilchomans årliga produktion på två dagar! Vi tycker att den mindre skalan känns mycket charmigare, även om vi förstår motivationen till en storskalig produktion.

Prov på råsprit från Kilchoman
Prov på råsprit från Kilchoman

Vår guide Laura MacAffer förklarar för oss att Kilchoman försöker göra allt i sin produktion 100% Islay. Därför odlar Kilchoman eget korn och mältar såväl lokalt odlad som inköpt korn på sitt lilla mältningsgolv, som ligger i den byggnad där kölnan byggts till. Malten torkas med en sval torvrök. För att kyla röken vattnas torven om det skulle bli för hett. Resultatet av processen blir en försiktigt rökt malt som står till grund för hela produktlinjen på Kilchoman. Efter att ha kikat på mältningen, som fortgår enligt ett rullande veckoschema, bär rundturen vidare mot jäskaren och pannorna. Pannorna, som vi passerar på väg mot jäskaren, är inrymda i en före detta traktorhall. På Kilchoman används fyra jäskar av rostfritt stål. Genom varje kar passerar 5500 liter mäsk, som jäses till en öl med omkring 8% alkohol innan det är dags för destillering. När båda pannorna behandlat produkten återstår 800 liter råsprit med 65% genomsnittlig alkoholhalt. I den vanliga guideturen ingår för dem som är sugna att prova smakprov på mäsk, råsprit och färdiglagrad whisky. Vi kan starkt rekommendera att prova råspriten. Provet som är taget tidigt i den andra destilleringen är visserligen 70% alkohol, men resultatet är otroligt njutbart. Laura varnar oss för att dricka direkt ur glaset och föreslår istället att man skall doppa fingret för att få en hint om smaken. Vi ser dock ingen anledning till att inte smaka ur glaset om man är van vid cask strength och bara tar det varligt. Det doftar tydligt av anis och söta lakritstoner, helt jämförbart med de anislikörer som redan finns tillgängliga, men med ett vassare bett. Faktum är att råspriten håller så hög kvalitet att vi inte ser varför den skulle behöva läggas på fat. Produkten borde definitivt gå att sälja som den är. Det skall dock bli verkligt spännande att få reda på vad 8-10 år kan göra för whiskyn, när den dagen är inne.

Laura MacAffer på Kilchoman
Laura MacAffer på Kilchoman

Sista delen i rundturen, innan det är dags att få prova ett par olika utgåvor färdig whisky, går via lagerhuset. Inne på lagret blir det extra tydligt att det är en begränsad produktion som pågår på det lilla destilleriet. Det ligger visserligen ett antal rader fat staplade, men med en stund över skulle du antagligen inte tappa räkningen om du började kartlägga faten. Det första fyllda fatet ligger fortfarande i lagret, i bra läge för fotografering. Laura berättar om förväntningarna efter tre år och en lång dag, när de första dropparna tappades ur ett systerfat. Trots en relativt ung whisky har Kilchoman fått bra gensvar på sina produkter. Dessutom har den svenska publiken haft turen att få tillgång till ett flertal spännande utgåvor på Systembolaget. Vi har så klart redan provat en del av utbudet i smyg, och lovar dessutom att återkomma med djupgående analys av ett par av utgåvorna så snart som möjligt.

När Kilchoman bestämde sig för att bygga ett nytt destilleri på Islay fick de hjälp av de andra destillerierna på ön att komma igång. På så vis har man sluppit återuppfinna hjulet och istället kunnat dra nytta av den erfarenhet som redan finns i branchen. Dessutom har man satsat på ett genuint hantverk och valt att ta fram ett par helt nya pannor för att forma den karaktär man varit ute efter på slutprodukten. Det verkar som om alla vill att det skall gå bra för Kilchoman och vi tror att det är precis det som är på väg att ske. I själva verket var det faktiskt länge sedan det började destilleras på gården, som hos många andra gårdar på den tiden, även om det ett längre tag endast brändes för gårdsbruk. År 2005 var det helt enkelt dags för ett nytt destilleri på Islay, 124 år efter det senaste nybygget.

Relaterade inlägg:

3 svar på ”Kilchoman – minst, yngst och charmigast”

Trevligt att vi läsare fick följa med på er resa! Skottland är underbart och lite bättre då man får prova whisky. Fick min beställda Kilchoman 100% islay i förra veckan. Nyfiken på om de berättade något om den för er, under besöket?
Fortsätt i denna takt och sök stipendium, då kanske vi får läsa mer om nya äventyr.

Stipendium tror jag kanske inte att vi får några, men vi hade kanske tänkt lägga undan lite mer tid till utflykter. Förutom Skottland finns det ju dessutom ett par destillerier precis i närheten, som vi borde försöka hinna med att besöka.

Vi hoppas kunna få tag på ett prov av Kilchoman 100% Islay, för recension här på bloggen. Annars kan du säkert räkna med att vi går igenom några andra utgåvor som vi haft på kö ett tag. När andan faller på så!

Allt om Whisky har stipendium som man kan söka . Blir whiskyambassadör för dem och skriva om upplevelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *