Whiskynyheter på Systembolaget – augusti och september i retrospekt

Eftersom vi haft fullt upp med vår utflykt till Campbeltown och Islay, och dessförinnan varit på semester kan det kanske vara läge att sammanfatta intressanta lanseringar i Systembolagets sortiment under augusti och september. Det finns i vår smak ganska mycket intressant, men jag väljer som vanligt ut ett fåtal vi tror extra mycket på.

Uppmärksammad nyhet 1 september

Ardbeg Alligator

Vi har tidigare provat en utgåva av Ardbeg Alligator Committee Release, som lanserades exklsivt för medlemmar i Ardbeg Committee. Meldemsutgåvan skickades ändå till Sverige och Systembolaget, så det är möjligt att ett fåtal ickemedlemmar fick händerna på ett exemplar också. Nu när det istället var dags för den första allmänt tillgängliga utgåvan, lanserades den under namnet Ardbeg Alligator Untamed Release. Flaskan säger tydligt att det är frågan om en begränsad upplaga, men om vi förstått signalerna från Ardbeg rätt så finns det material för framtida utgåvor också. Vi har för avsikt att smaka den nya alligatorn och jämföra den med medlemsutgåvan. Ett exemplar av den nya utgåvan kostar 799:- på bolaget, men vi har redan ett prov hemma. Mer informartion inom kort alltså!

Uppmärksammade nyheter 1 augusti

Laphroaig Cairdeas Ileach Edition

Vi har redan provsmakat årets festivalutgåva från Laphroaig, med gott betyg. Laphroaig Càirdeas Ileach Edition är enligt oss en något vassare utgåva än förra årets Laphroaig Càirdeas Master Edition, kanske en av de bästa vi provat från destilleriet. Vi har dock förstått att åsikter om bästa Càirdeas varierar stort bland dem som provat fler utgåvor. Den första (2008) skall tydligen vara extra spektakulär. Även om det är trevligt extraordinär whisky i små upplagor är vi mycket nöjda med att Laphroaig valt att skala upp serien tillräckligt för att räcka även till den svenska marknaden. Laphroaig Càirdeas finns fortfarande kvar på hyllorna för den som har 749:- att undvara.

Hazelburn Sauternes Wood

Vid sidan av rökig whisky, som vi tjatar om från tid till annan, brukar spännande fatförädlingar ligga högst på vår intresselista för nylanserad whisky. Då verkar det lovande att Springbank lanserat sin årliga fatförädling. Förra året tittade vi på Springbank Claret Wood, men i år är det Hazelburn som får axla rollen. Hazelburn är Springbanks mjukaste whisky då den destilleras tre gånger från malt som torkats med varmluft utan torvrök. Med en mild whiskyton som bas, tror vi att Hazelburn Sauternes Wood som är lagrad 8 år på bourbon- och sauternesfat kan leverera ett riktigt bra betyg. Efter att sjäkva ha upplevt det genuina hantverket på Springbank och tittat noggrannare på deras whiskylager blir det förstås extra spännande att så småningom undersöka den här pjäsen, som kostar 715:- att lösa ut från Systembolaget.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *