Kategorier
Smakat

Fler höjdpunkter från Stockholm Beer & Whisky

Som tidigare inlägg vittnat om så var det en mycket givande men samtidigt rätt så blöt afton på Stockholms Öl- och Whiskymässa på Factory i Nacka Strand. Bland de över 30 sorters whisky vi gemensamt hann prova oss igenom stack några ut mer än andra.

Balvenie Peated Cask 17
Balvenie Peated Cask 17

Balvenie Peated Cask 17yo

Jag läste om kontroversen (visserligen en storm i ett vattenglas) gällande Balvenies tidigare försök att göra rökig whisky: Balvenie Islay Cask. Då köpte man in använda tunnor från ett Islay-destilleri för att efterlagra sin egen whisky på. Det ledde till en diskussion huruvida Balvenie fick kalla denna whisky för single malt, eftersom den så uppenbart dragit åt sig smaker och dofter från en annan single malt. Den här gången gör dock Balvenie inte samma rookie mistake utan använder tunnor där de lagrat en hittills okänd, tungt torvrökt (40 ppm) men egendestillerad single malt från 2001. I Balvenie Peated Cask har man slutligen blandat denna 17-åriga Balvenie som efterlagrats från år 10 på sagda fat med en annan 17-årig Balvenie som efterlagrats på deras New Wood som är en helt nysnickrad tunna av amerikansk ek.

Smakmässigt rör det sig om en ganska typisk Balvenie, men med inslag av smak- och doftämnen som annars hittas i betydligt yngre och rökigare whisky. Inslagen av de unga, uppkäftiga intrycken hålls dock väl i schack av den stabila Speyside-whiskyns grundkvaliteter som bland annat inkluderar en lätt fruktighet och elegant rundhet.

Highland Park Earl Magnus
Highland Park Earl Magnus, med en skymt av Highland Park Saint Magnus till höger i bild

Highland Park Saint Magnus

Highland Parks hyfsat nya utgåva Saint Magnus ingår i deras serie som kallas Earl Magnus Editions. I serien ingår sedan tidigare utgåvan Highland Park Earl Magnus och kommer under 2011 kompletteras med Highland Park Earl Haakon. Gemensamt för flaskorna i Earl Magnus-serien är att de är en hyllning både till Highland Parks grundare Magnus Eunson och till Orkney-öarnas mytomspunne förste earl, Earl Magnus Erlendsson. Dessutom hedrar de Orkney-öarnas nordiska arv överlag. För att ytterligare bre på hyllningskören till det historiska så har flaskorna designats med en Highland Park-flaska anno 1870 som förebild, komplett med originalflaskans skavanker och tillkortakommanden.

För att återkoppla till Saint Magnus-utgåvan vi smakade på så kan vi påpeka att det är en 12-årig cask strength på 55% ABV, förpackad i ovan nämnda, oerhört sexiga retroflaska. Min spontana kommentar efter en smutt var att den var som den vanliga Highland Park 12 fast ”on drugs”. Där standardutgåvan är försiktig stormar Saint Magnus fram med bredsvärdet i högsta hugg. Det är fortfarande gott om ljunghonung och precis lagom mycket rök för att balansera upp det söta, men här finns också fudge, torkad frukt och kanel. Den starkare alkoholhalten gör faktiskt denna Highland Park en tjänst, ungefär vad en spark i baken gör för den obeslutsamme. Alkoholen blir aldrig dominerande utan backar upp övriga smakintryck på ett osjälviskt vis.

Brewdog End of History

Det skotska bryggeriet Brewdog Brewery grundades så sent som 2006 men finns redan representerade av ett flertal varianter på Systembolagets hyllor, däribland ljusa alen Trashy Blonde (”You know you shouldn’t”) och India pale alen Punk IPA. Idag är man Skottlands största oberoende bryggeri med en årlig produktion av uppemot 1,5 miljoner flaskor.

Brewdog End of History
En oerhört nöjd Daniel med en flaska Brewdog End of History i händerna

Sent 2009 skapar man på Brewdog en öl vid namn Tactical Nuclear Penguin med en alkoholhalt på 32%. Man lanserar det som det starkaste öl som någonsin gjorts. Tyska bryggeriet Schorschbräu kontrar med en öl på 40%. Brewdog ilsknar till och lanserar nya modellen Sink the Bismarck (41% alkohol) som en direkt känga till det tyska bryggeriet. Schorschbräu kontrar återigen med en Schorschbock på 43%. Brewdog beslutar sig i juli 2010 för att utdela ett slag så hårt att det tyska bryggeriet inte kan annat än att erkänna sig besegrade: in kliver End of History på smiskande 55%!

Exklusivt förpackade inuti uppstoppade djur är varje flaska av detta öl inte bara ett bryggmästerligt underverk, det är även ett taxidermiskt konstverk. Hur skrämmer man upp en stackars öl till en nivå av 55% alkohol egentligen? Svaret är frysdestillering: brygg ett starkt öl. Frys ner det. Lyft ur isen. Återupprepa till önskad styrka. Hur smakar det då? Ingen aning! Den stackars ekorren hade gått med magen tom sedan torsdagens kväll och vi anlände på lördagen. Vi smakade däremot både Brewdog Paradox (Arran-varianten) och Brewdog Nanny State (klassas som alkoholfri med sina 1,1%), men End of History var ett förlorat fall. Brewdog gör god öl men End of History var nog mest ett roligt experiment och en styrkemarkering.

Relaterade inlägg:

14 svar på ”Fler höjdpunkter från Stockholm Beer & Whisky”

Hmm nu är jag ingen djurvän…
Men att skända döda djur genom att köra in en flaska i dem känns väldigt illa…

@Jimmy: Som djurvän tycker jag att det visserligen är okonventionellt, men inte på något sätt förnedrande. Jämför t ex med utställningar på Moderna Muséet där de haft verk bestående av hästkött uppspikat på väggen. Även om det är uppseendeväckande konst så är det fortfarande konst. Man måste våga tänja på gränserna, annars trampar man i gamla fotspår.

Dessutom, varför är det ingen som tycker att det är absurt med uppstoppade djur på museum eller på väggen i morfars jaktstuga? Enda skillnaden är att djuren där är uppstoppade med andra material än glas.

Nästa argument: människor har skinnjackor på sig. Är det absurt? Är det äckligt? Inte i min värld. Då är det mer sjukt med hundägare som släpar runt på sina sällskapsdjur med hjälp av strypkoppel.

Roligt att det här inlägget fick så snabb respons, synd att fokus flyttas från de faktiska produkterna och whiskyn.

Att brewdog paketerade 12 flaskor som uppstoppade ekorrar är knappast något djurättsligt problem. Jag tror snarare att de ville visa att de gör exakt vad de har lust med och inte kompromissar med sina idéer på bryggeriet. Ett sådant bryggeri skulle jag kunna tänka mig att jobba för alla dagar.

Kanske är på sin plats att klistra in lite text från brewdog.com:
”The striking packaging was created by a very talented taxidermist and all the animals used were road kill. This release is a limited run of 11 bottles, 7 stoats and 4 grey squirrels.”
(Vad den tolfte flaskan av End of History paketerats i är okänt, men vi misstänker kartong eller nåt annat konventionellt material.)

Byter detta ämne och vill nämna novembersläppet :). Ler mycket brett då släpps bla Port Charlotte An Turas Mor, 46% ABVh för bara 499 kronor… Många fina flaskor på gång…..
Peter

Det finns massvis som är spännande inför november. Port Charlotte An Turas Mor som du nämner är förstås ett måste. Den skall enligt rykten vara något mildare i rökighet än sina tidigare syskon. Min egen tidigare referens till Port Charlotte är en PC6 som står i Alex whiskyhylla.

Vi kommer självklart gå igenom november-släppet enligt egna preferenser när det närmar sig. Härnäst väntas annars tillfälligt sortiment för mitten av månaden. Det kommer ett par spännande flaskor där också. Bland annat kommer Balvenie 17 Peated Cask, nämnd ovan.

Kul!

När vi var i Cask Sweden ABs monter var den förstås redan slut. Killen vi pratade med hade inte heller fått möjligheten att prova flaskan då den dracks upp på efterfesten, första kvällen, innan han anlände till mässan.

Vart kan man se kommande släpp på Systembolaget på hemsidan kan man se begränsade släpp men inte nytt varje månad.
Kontakter eller andra kanaler?
Tack för bra och intressant sida!

Ps End of history känns som det optimala efterfestölet, stark och raritet 😉 Ds

Stora uppdateringar listas på Systembolagets hemsida precis som som det tillfälliga sortimentet. För övriga uppdateringar kan man använda det mycket begränsade sökverktyg som finns på hemsidan. Samtliga produkter markerade med ett C har säljstartsdatum i framtiden.

Ett annat sätt är att sammanställa distributörernas listor som ofta finns på deras olika hemsidor inför lansering.

En bra sida för för att hitta nykomlingar på systemet är whiskyinfo.se
Uppdateras en månad innan de lanseras på bolaget med datum, land, pris, artikelnummer och volym. Även om det är ordinarie sortiment, exlusiva sortimentet, beställnings sortiment. Källan som används är Systembolagets kundtjänst.
Peter

Rolig story om att Balvenie använde sig av andra Whiskyfat för att komma åt rökighet och karraktär från tunnorna. Även om det skulle få kallas single malt*ler*.
Hmmm för in mig på tankarna att jag inte dricker whisky i glaset utan sherry, red wine och porter 😀 Tror att vi får slå Glenfiddich på fingrarna, som också använde sig av de rökiga faten från Islay.
Ps Tack för reportagen från mässan.
Slanithe

På grund av oklara omständigheter så står det numera en flaska Highland Park Saint Magnus på hyllan på Systembolaget i Svavagallerian i Uppsala. Först till kvarn! (Pris: 1049 kr).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *