Kategorier
Smakat

Oväntat Bowmore från Svenska Eldvatten

Det började med Bowmore, för Svenska Eldvatten det vill säga. Det visade sig vara ett vinnande kort, för utgåvan sålde slut långt innan vi hann komma i kontakt med bolaget. I efterhand har vi fått ett prov av den första utgåvan, men inte ännu haft tid att njuta av det. Den kan kanske passa som referens till en nyare utgåva?

Ett antal utgåvor har hunnits med och flera destillerar avverkats innan det åter blev dags för Bowmore. Den senaste lanserades, samtidigt som en sherrylagrad Mortlach, i juni och finns fortfarande kvar i beställningssortimentet. Vi ger oss an ett nytt utlåtande innan denna Bowmore också tar plötsligt slut!

Svenska Eldvatten Bowmore 2002
Svenska Eldvatten Bowmore 2002

Svenska Eldvatten Bowmore

Provad av Martin 2013-08-30

Svenska Eldvatten Bowmore 2002 är består av whisky lagrat på ett fat av typen ex-bourbon hogshead. Efter 11 år på lager har fatet tappats vid den naturliga styrkan 57,1%, ospädd och förstås utan kylfiltrering eller tillsats av sockerkulör.

Doft: Söt och brödig, som en mörk russinlimpa. Honung och aprikos. Redan i slutet av juli finns det lite jul i glaset! Dadlar, och sedan kommer röken rullande med salmiak. Blåbär?

Smak: Oj! Tydlig pricktextur och kryddig wellpapp rullar ut i en upplevelse av folielindat tuggummi från taxfree och oljiga hjortron. Om detta vore en sportbil var den väl över fartgränsen på motorväg till en början, men ganska snart övertygad om att sakta mak längst kusten var mer intressant. Sötma dominerar när whiskyn fullkomligt smälter på tungan. Hallon med viss metallisk klang och en nötig biton, och röda äpplen. Vörtbröd ger en ny julreferens.

Avslut: Det är här torvigheten är som störst, sträv med viss syra, utan övertydlig rök. Det är eftersläckningsarbetet vi är inne i. Något påminner om att bryta kokos direkt från nöten. Återhållsam, om än trevlig, vilket lockar till en ny smutt och framförallt en ny åktur.

Betyg: Bowmore 2002 från Svenska Eldvatten är ett ångande fullblod, varken någon osotad skorsten eller halstablett. Whiskyn kan säkerligen spädas med vatten för en helt annan upplevelse, men jag fascineras helt av hur whiskyn fullkomligt smälter på tungan när den vattnas ut i munhålan. Dessutom provar vi maniskt all whisky vid buteljerad styrka, vilket förhoppningsvis ger en konsekvent träffbild. Det är kanske ingen förvåning att full pott, 5 av 5 torvmossar, motiveras främst av den oväntade smakupplevelsen. Oväntat är dessutom ett utryck som sammanfattar helhetsupplevelsen av denna Bowmore ganska väl.

Nu trodde du kanske att den första buteljeringen, Bowmore 2000, med en alkoholhalt på 58.7%, var bortglömd. Så är inte fallet. Utgåvan är dock helt väsensskild från det du läst ovan, trots att den största teoretiska skillnaden är att den första utgåvan är lagrad på ett färskt (förstagångsfyllt) bourbonfat, emedan Bowmore 2002 legat på ett fat som burit skotsk whisky tidigare.

Bland doftintrycken i Bowmore 2000 hittas mentol, rökt fisk, tallskog och hav, och eftersmaken innehåller den för Bowmore typiska halstabletten med inslag av eukalyptus. Genom doft, smak och avslut är whiskyn betydligt mer balanserad och konsistent än den recenserade utgåvan. Det finns troligtvis många som föredrar detta, men jag väljer det något råare utrycket från recensionen ovan alla dagar i veckan. Faktum är att jag symboliskt ger Bowmore 2000 ett något lägre betyg, bara för att sätta ner foten och helt osvenskt säga att alla kan inte vara vinnare, 4 av 5. Rätt nöjd är jag dessutom över det faktum att jag lagt ner mest energi på den mest intressanta utgåvan!

Relaterade inlägg:

9 svar på ”Oväntat Bowmore från Svenska Eldvatten”

Sitter och funderar på vad man kan göra för nedskärningar i hushållsbudgeten för stundande månad blir dyr, för på inköpslistan finns redan 2 st Paul John och sen väntar jag hem en polare ifrån Australien som lovat plocka hem några flaskor.. Fattig på något, rik på någonting annat 😉

Själv har jag svårt att välja flaska denna månad, men jag misstänker att många siktar på Laphroaig Càirdeas.

Har tyvärr lite svårt för Laphroaig, men det hänger nog ihop med att jag ogillar en person som jag förknippar med Laphroaig. Jag har i o f en flaska i skåpet, men men det är inte många som passerat där.. Man kan ju dock ändra på sig 😀

Cairdeas blev det här! Och jag blev riktigt nöjd vill jag lova. Väldigt annorlunda mot de 2 tidigare släpp jag inhandlat. Bästa hittills enligt mig.

Hej! Jag har ramlat in på denna mycket trevliga blogg, som jag följer med gott behåll. 😀 När ni testar whisky så vore det väldigt bra om ni skriver var man kan köpa den, gärna systembolagets nr vore grymt. Tack på förhand. 🙂

Det är en eftersmak på denna som jag inte helt är kompis med… påminner om kuvertlim… ni vet smaken man får i munnen när man slickar igen kuvert.
Någon sa till mig att det är typiskt för senare års Bowmore. Håller ni med?
Då är det nog jag som ska hålla mig undan Bowmore från bourbonfat. 🙂
Tycker nog att denna är den svagaste av alla SE släpp. Har provat alla utom den första Bowmoren.

@John
Vi har avsiktligen inga länkar till systembolagets hemsida i våra recensioner, eftersom deras artikelnummer blir utdaterade och fylls med nya produkter. Det finns dock länkar på vara nyhetssidor för respektive månads släpp av maltwhisky, där vi i framtiden kommer rensa en del. Just denna Bowmore har artikel #85456.

@Johan
Din smakreferens var inget jag tänkte på, men är något jag mycket väl kan tänka mig när jag läser mina egna anteckningar. Som du märker tycker jag att detta hör till det mer intressanta jag provat från Svenska Eldvatten, men det är ju det som är kul med whisky och smak i allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *