Kategorier
Uppsnappat

Whisky vs vodka

DNs artikel
DNs artikel från 2009-12-19

En undersökning från 2009 visar att whiskey (bourbon) ger en besvärligare baksmälla än vodka. Detta har du förstås hört förut, men nu är det statistiskt bevisat (av en testgrupp på 95 personer). Vodka destilleras fler gånger än whisky/whiskey och har därför lägre andel restprodukter som aceton och garvsyra. Vodka måste enligt EUs regler destilleras till minst 95% alkoholhalt för att sedan spädas till som lägst 37,5%, vilket kan jämföras med whisky som i dess skotska tappning (med två destilleringar) når en alkoholhalt av 60-75% innan det späds till som minst 40%. Irländsk whiskey (notera ’e’:et) destilleras ofta tre gånger, vilket ger en slutprodukt med mindre andel icke-alkoholhaltiga ämnen.

Undersökningen gjordes med amerikansk whiskey, som jämfört med våra preferenser håller relativt låga värden av restprodukter (särskilt då fenolerna som vi uppskattar så oerhört).

Finns det då något fog att följa DNs råd (som även SvD verkar förespråka) att ta en vodka nästa gång du går på krogen? Vi tycker självfallet inte det! När njöt du senast av en vodka? Själv kan jag bara minnas en, och den var både dyr och importerad från den ryska svarta marknaden. Hur du väljer att göra är förstås upp till dig, men vi inbitna rökdykare väljer självklart baksmällan över elegansen. För att citera en kollega: love hurts

Relaterade inlägg:

2 svar på ”Whisky vs vodka”

”…Vodka destilleras hårdare än whisky/whiskey och har därför högre andel restpartiklar, bl a aceton och garvsyra,  från jäsningsprocessen….”

Kanske revidera det här stycket??

Hoppsan, så det kan gå!

Nu har vi rättat felet och dessutom lagt till lite bakgrundsinformation om reglering av de två typerna av alkoholhaltiga drycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *