Kategorier
Smakat

Exklusiv medlemsutgåva från Isle of Jura

Helt nyligen tog min favorit-mys-whisky Jura Boutique Barrels Heavy Peat slut. Eftersom hyllan innehåller ett antal spännande utgåvor är det relativt sällan jag känner att jag behöver köpa en ny flaska för att ersätta en gammal. Denna gång blir jag nog tvungen att beställa ett nytt exemplar eller en snarlik utgåva från Isle of Jura för att fylla upp den väldigt tomma platsen i skåpet. Då passar det bra att vi tänkt analysera en specialutgåva i samma serie. För tillfället är Jura Boutique Barrels Grand Crus Classé endast tillgänglig för medlemmar i The Diurachs – Isle of Juras supporterklubb, men vi hoppas förstås på en bredare lansering som kan inkludera Sverige så småningom.

Jura Grand Crus Classé 1995
Jura Grand Crus Classé 1995

Jura Boutique Barrels 1995 Grand Crus Classé

Provad av Daniel och Martin 2012-05-26

Namnet hintar om att Juran är lagrad på vinfat enligt klassificeringen för antingen Bordaux eller Sauternes. Jura Grand Crus Classé är buteljerad vid 57% utan kylfiltrering och söckerkulör. Ibland omnämns utgåvan även Grand Cruz Classé, stavat med ett Z.

Doft: Mysigt mullrig, försiktig rök kläs i ett syrligt marsipanskikt. Den breda fronten innehåller nypon, xylitol och apelsin. Det hänger ett oljigt citrus-stråk av limeskal över de andra doftintrycken. Om doften vore en frukt var det nog en aprikos, söt och fluffig. Jasminris! På lite avstånd, fudge.

Smak: Torr munkänslan inleder en fatpräglad upplevelse. En liten rökstrimma, sedan söt nötighet av mandel och paranöt. Efter en lång stund på tungan hittar vi svart lakrits. Det finns aprikos även här, tung av röknära brända upplevelser.

Avslut: Återigen strävt, denna gång av bittermandel. Det finns ett syrligare spår med aningen beska också, som äpple och pomerans. En vinuositet dröjer sig kvar med lika delar söta som syrliga intryck.

Betyg: Jura Grand Crus Classé imponerar direkt doftmässigt, men kräver eventuellt ett par vändor i munnen för att trimma in smaklökarna. Utgåvan är utmanande på många nivåer. Vi hittar flera smakreferenser genom uteslutningsmetoden. Ingenting är direkt eller rakt, istället mullrar och sprudlar det ordentligt. Vi låter oss ledas i band av ytterligare en topppresterande vinfatlagring, därmed följer betyget du kanske redan anat, 5 av 5 torvmossar.

Även om Jura Boutique Barrels Grand Crus Classé levererar väl inser jag att det inte går att utse efterträdare till Heavy Peat riktigt ännu. Vi är nämligen inte klara med Isle of Jura, det finns minst två till utgåvor som borde provas – Boutique Barrels Sherry Cask och Boutique Barrels Bourbon Cask. Det kan dessutom lika väl sluta med att jag ser till att köpa ett nytt exemplar av Boutique Barrels Heavy Peat i vilket fall!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *