Kategorier
Smakat

Nordlig öwhisky från Highland Park

Det var inte länge sedan vi provade en Highland Park 25, men idag halverar vi åldern och ger oss på en Highland Park 12. Det är inkörsporten till tyngre Highland Park-missbruk, där de äldre syskonen i Systembolagets standardsortiment heter Highland Park 15 och Highland Park 18.

Highland Park 12
Highland Park 12

Highland Park 12

Provad av Daniel och Martin 2010-12-30

Highland Park 12 är inte helt otippat lagrad 12 år på fat och därefter tappad på flaska vid en alkoholstyrka på 40%. Det sista faktumet innebär med största sannolikhet att whiskyn är kylfiltrerad.

Doft: Angenämt om än svagt rökig. Blåmögelost, framförallt sältan. Något jordigt. Pomerans. Bildmässigt är doften ganska bred. Inget sticker ut särskilt markant utan det är en samlad whisky som framträder.

Smak: Svagt av blåmögelost. Sötma, förslagsvis från ljunghonung. Pomerans eller lite beska apelsinskal. Martin sätter huvudet på spiken när han utbrister att doften utlovar något som smaken inte kan leverera.

Avslut: Det finns nåt syrligt som ligger långt bak i smakbilden från det att man tar en mun, men det är först när man har svalt som det framträder ordentligt. Totalt sett lämnas man ändå med en angenäm eftersmak.

Betyg: Vi brukar grovhugget dela upp whisky i två läger: rökig whisky och elegant whisky. Även om Highland Park 12 har en viss rökighet skulle vi inte vilja kalla det för en rökig whisky. Att kalla den för elegant vore dock än mer konstlat. Vad vi har att göra med här är en brukswhisky med viss rökighet.
Vi har lite svårt att avgöra exakt vad vi anser om denna whisky. Jag anser nog att det är en fyra medan Martin lutar mer åt en trea. Vi genomsnittar och ger den 3.5 av 5 torvmossar.

Relaterade inlägg:

  • Hittade inga relaterade inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *