Kategorier
Smakat

Imponerande japansk whisky från Nikka

Japanska Nikka Whisky Distilling Co.,Ltd. driver idag två destillerier där de producerar maltwhisky. Det ena är Miyagikyo-destilleriet, beläget i Miyagi prefektur i nordöstra Japan, det andra är Yoichi-destilleriet, beläget vid staden Yoichi på Japans nordligaste ö Hokkaidō. Yoichi-destilleriet håller fast vid gamla traditioner, bl a eldar de sina pannor med kol.

Grundaren av Nikka Whisky, Masataka Taketsuru, föddes in i en familj som sedan 1733 ägt och drivit ett sake-bryggeri. År 1918 reste han till Skottland och studerade bland annat vid Glasgows Universitet samtidigt som han arbetade för ett antal destillerier. Han gifte sig 1920 med en skottska och flyttade till Campbeltown där han under en tid jobbade vid Hazelburn. Senare samma år flyttar de till Japan där Taketsuru är med och grundar whiskydestilleriet Kotobukiya som med tiden blir en del av Suntory. Först 1934 grundar han det företag som senare ska bli Nikka.

Nikka Yoichi 10
Nikka Yoichi 10

Nikka Yoichi 10

Provad av Daniel och Martin 2010-12-09

Nikka Yoichi är en japansk single malt lagrad i åtminstone 10 år och buteljerad vid 45% ABV. Redan innan vi kommer till innehållets karaktäristik delar vi ut en känga till kartongens osexiga marmorering samtidigt som vi hyllar flaskan som ser ut som en förväxt medicinflaska modell äldre. Skruvkork känns inte heller så kul, men vi var åtminstone förberedda på det eftersom vi provat Yamazaki Sherry Cask tidigare.

Doft: Fruktigt och syrligt till en början. Lite mjukare så småningom med dova russintoner. En svag rökdoft letar sig fram emellanåt. Överlag en trevlig och hyfsat komplex doft vars beståndsdelar är ganska svåra att isolera. Efter första smutten hittar Martin grön sommaräng. Whiskyn har till viss del lagrats på sherryfat, det är tydligt, men det är oerhört elegant utfört och Yoichi klarar sig långt ifrån att bli en sådan sherrybomb som japanska kollegorna Yamazakis Sherry Cask är.

Smak: Tydligt syrlig. Lakritstoner. Försiktigt pepprig. Vi kanske förleds av whiskyns ursprung, men åtminstone jag upplever att jag hittar den svårdefinierade, metalliska umami-smaken. Röken är oerhört försiktig men inte obefintlig. Strukturen ger ett mjöligt intryck, finkornigt på ett bra vis.

Avslut: En behaglig fatkaraktär beblandar sig med det blyga rökiga. Det finns en djup, metallisk klang som går att jämföra med whisky från Springbank.

Betyg: Nikka Yoichi ger ett samlat och kontrollerat intryck. Den är häftig, men inte på ett rock n’ roll-vis, utan på ett tålmodigt, fokuserat och disciplinerat vis. Den är kort och gott japansk. Det finns här också en komplexitet som gärna låter sig analyseras på djupet för förhöjd njutning. Den når dock inte riktigt ända fram även om det är svårt att spekulera i vad som saknas. Vi landar på ett betyg om 4 av 5 torvmossar till denna klart prisvärda japanska whisky.

Slutsatsen vi måste dra av denna smakprovning är att vi måste prova mer japansk whisky, för detta var en riktigt angenäm upplevelse.

Relaterade inlägg:

  • Hittade inga relaterade inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *