Kategorier
Smakat

Rökig whisky från Islay del 1: Laphroaig 18

Med två inledningswhisky i form av en Oban 14 (sherryfat och mineralolja) och en Bowmore 18 (Fisherman’s Friend och mjukt ekfat) under bältet för att gnugga igång lukt- och smaksinne ger vi oss idag på två Islaypjäser: Laphroaig 18 och Bowmore Tempest.

Laphroaig 18
Laphroaig 18

Laphroaig 18 yo

Provad av Daniel och Martin 2010-08-23

Laphroaig 18 är buteljerad med 48 % alkohol samt är ej kylfiltrerad.

Doft: Nyputsat läder. Hallon-salmiakgodis. Svagt medicinsk. Rök. Vi blir oense huruvida man skulle gissa på Laphroaig om det var ett blindtest. Flera distinkta våningar går att hitta i doften med tid och tålamod.

Smak: Persikofruktig till en början längst fram på tungspetsen. Sedan gör röken och alkoholhalten en tydlig men snabbt övergående markering. Kolasnören infinner sig innan en behaglig, hasselnötsbesk olja hamnar i fokus. Samtidigt mjuk och len, sedan torr löveld.

Avslut: Det går inte riktigt att avgöra var den mångfaceterade smaken slutar och det långa avslutet börjar, så vi drar en skiljelinje på måfå mitt i smeten. Något metallisk. Tydligt syrlig (frukt), besk (hasselnöt), söt (russin) och salt. Invecklad men bjuder på sig själv.

Betyg: Vi inleder betyget med att citera Martin efter ett par smuttar av denna whisky: ”Den är ju helt… åh, fy fan!” Laphroaig 18 är oerhört komplex och välbalanserad. Denna formidabla hydra från Islay förtjänar din fulla uppmärksamhet i varje transition, från dess flerhövdade doft via den oerhört fint skiktade smaken ända till dess att den utmärkt utsirade eftersmaken förångats! Vi är fullständigt överens: det vore heresi och blasfemi (Go Ralf!) att inte unna denna whisky toppbetyget 5 av 5 torvmossar.

Vi har valt att i efterhand dela upp inlägget i två delar (på grund av hReview microfromats). Läs mer om provningen på del 2 om Bowmore Tempest.

Relaterade inlägg:

6 svar på ”Rökig whisky från Islay del 1: Laphroaig 18”

Roligt att ni öppnade denna underbara Laphroaig 18 år.
För in mig på tankarna att Laphroaig Cairdeas Master Edition 2010 kostar mer än Laphroaig 18 år. Ett för mig stort frågetecken när många av master Edition med blandande årgångar kostar mer än de långlagrade”från samma destilleri”?

Man blir imponerad av hur många smaker och dofter som gömmer sig i denna 18 åriga whisky. Hela tiden upptäcker man nya smaker, som gömmer sig bakom andra upplevelser.
Roligt att man kan få så mycket för de ynka 699 kr. Som sagt nästan en Port Ellen pleaser 😉
Ps har börjat fördjupa mig om Springbank och vad där finns för drycker att beställa.

Många inlägg man skriver. Men saknar vänner som delar mitt intresse av whisky. Har ett förslag som gör denna sida lite mer ”unik” än vad den redan är!

Välja en nästa månads whisky, nyhet eller ej att provsmaka.
Sedan skriver man inlägg och sin egna provning med betyg (torvmossar)…
Där eran provning senare läggs in……
Kanske ett bra förslag?
Måste tyvärr på kalas nu och detta inlägg behövs nog finslipas lite till.
Peter

Roligt att du börjat kika på Springbank. Du får gärna återkomma med åsikter när du hittat något att provsmaka.

Kul idé med användar-feedback. Vi skulle eventuellt kunna göra ett formulär med mall för smakprovning av en månadsvis uppmärksammad whisky (lätt tillgänglig via bolaget).

Ska spåna vidare med Daniel (om det är genomförbart med rimlig insats från vår sida).

Peter: gillar du att titta på små, små sockerpärlor??

Anders fråga? Undrar om den har någon anknytning till whisky? Har den det kan du kanske förklara den för mig.
Mvh Peter

Ingen anknytning alls. Ditt namn och ditt intresse (för whisky alltså) påminner en smula om en kollega till mig, därav frågan. Avsikten var inte någon form av nättrakasseri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *