Kategorier
Smakat

Vin, sherry och glögg i Mackmyras vinter

Mackmyra har verkligen anammat svensk tradition i sin marknadsprofil. Till mäskningen används bagerijäst vilket ger en grundton som många känner igen från uppväxten (med ljust bröd). Dessutom har de i flera projekt lyckats att skapa fat med tydlig svensk karaktär, exempelvis fat präglade av lingonvin eller kaffemättad sprit. I juletid ligger glögg nära till hands och vips!

Mackmyra Midvinter
Mackmyra Midvinter

Mackmyra Midvinter

Provad av Martin 2013-12-22

Mackmyra Midvinter består av whisky lagrad i en blandning av fat, Bourdeaux, Sherry och glöggvin. Whiskyn är buteljerad vid 46,1% alkohol, icke kylfiltrerad, likt utgåvor i den avslutade Special-serien.

Doft: Pommac och granatäpple över björkved. Torkad frukt också, främst aprikos. Nyslipat ekgolv. Fatens trä har satt sin tydliga stämpel i doftbilden. Äppeljuice. Tjock mörk tallkåda lindar in ett ljust element som i frihet skulle kunnat vara vanilj. Återigen aprikos.

Smak: Efter en kort oljigt len introduktion huvudsakligen beska och bred nötighet. Valnöt, pomerans, torr champagne. Sherryns sötma är helt anonym, i sällskap med de bombastiska vinfaten, men torrheten kan antagligen härledas från dem bägge.

Avslut: Efter en lång resa i sträva stick dyker glöggen så upp, som plommon. De ligger tunt skivade i ett smältande lager över tungans bakre del.

Betyg: Mackmyra Midvinter skriker inte vinter, som man kanske skulle kunna förvänta sig, men passar antagligen bäst som snaps till tyngre fetare mat som hör julen till. Mackmyras (svenskt) traditionellt inspirerade fat brukar vara spännande, men denna blandning övertygar inte på samma vis som tidigare utgåvor. Den stora skillnaden är att de olika ingredienserna snarare neutraliserar varandra än kompletterar. Denna dryck kräver en omtagning i sällskap av julmat. Tills dess är whiskyn likväl godkänd, 3 av 5 torvmossar.

Kanhända är detta ett drag för att knyta an till den svenska nubbetraditionen. Mackmyra Brukswhisky passar väl in i det segmentet och jag gissar att det är här som Mackmyra Midvinter får sitt största genomslag. Med den kraftfulla marknadsföringsmaskin som Mackmyra besitter är jag dessutom fullkomligt övertygad om att whiskyn kommer bli en hit på julbord runt om i landet. För övrigt är det inte orimligt att det finns fler fat av liknande kvalitet på lager. Med detta i åtanke måste en fundering om uttrycket av whisky lagrad helt på fat från glöggvin runda av, som en nyfiken önskan inför kommande säsonger.

Relaterade inlägg:

5 svar på ”Vin, sherry och glögg i Mackmyras vinter”

Jag vet inte så mycket om whisky men som boende i Skottlands whiskydelta är det nästan omöjligt att inte snappa upp lite här och där. Jag är däremot en hejjare på själva whiskydestillerierna, har besökt de flesta och tycker det är intressant att gå guidade turer. Idag på bloggen finns bilder från Skottlands minsta whiskydestilleri tex. Mvh från Skottland

Väldigt informativ och bra sida om whisky gillar upplägget, och visst är de rökiga de bästa!
Lite snålt med uppdateringarna nu det sista lite synd.
Kolla gärna in min blogg där jag själv skriver om Hifi, Whisky och musik.
//Robert
http://www.stereotype.se

Det kommer mer inom kort! Vi har haft en svacka i uppdateringarna sedan vi båda blev föräldrar. Ett tag framöver är det främst från mig vi kommer se recensioner här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *