Kategorier
Smakat

Exotisk rökig whisky från Blackadder

I varmare klimat mognar whisky snabbare vid lagring på ekfat. Det är en av anledningarna till att bourbon sällan har många år på nacken. Mycket varmare klimat för lagring av whisky än Bangalore, Indien går nog inte hitta, och därför stoltserar flaskor från Amrut sällan med ålder. Baserat på ett urval flaskor som är markerade ser det dock ut som om fatstyrka omkring 61-63% alkohol innebär ungefär fyra år på fat. Det borde vara fullt tillräckligt för att lämna ett ordentligt avtryck från faten. Jag har fått det bildligt beskrivet för mig att det är lite som att steka kött på hög temperatur, man får se upp så att det inte bränns vid.

Blackadder Raw Cask Peated Amrut
Blackadder Raw Cask Peated Amrut

Blackadder Raw Cask Peated Amrut

Provad av Martin 2013-11-26

Amrut Raw Cask är en serie ofiltrerad whisky, som tappas vid fatstyrka. Samtliga utgåvor består av enskilda fat, i detta fall ett fat från Amrut fyllt med whisky av torvrökt malt, tappat vid 63% alkohol. Samtliga flaskor i utgåvan är numrerade för hand, upp till #268.

Doft: Whiskyn möter med klibbig sötma, som kanderade körsbär. Mörka hyvelspån av okänd art. Det är sötman som står i centrum. Den höga alkoholhalten driver en kemisk ton som påminner om RX-lim mixat med apelsinsaft. Det finns en underliggande ton av bränt socker. Vanilj!

Smak: Syrligt. Starkt, förstås. Det vattnas ordentligt i munnen och här kommer torvröken i sällskap av tung, tung ek, sotig och dominant. Kanel. Upplevelsen ringlar ut som feta apelsinångor och honung.

Avslut: Paranöt och koriander. Det känns lite forcerat att låna typiskt indiska kryddreferenser, men de stämmer förvånandsvärt väl in med den metalliska ton som är integrerad i en nu mildare nötighet.

Betyg: Peated Amrut från Blackadder Raw Cask är både exotisk och skruvad till max. Här finns garanterat en upplevelse, oavsett din relation till rökig whisky, som troligtvis blir sekundär till inramningen. Det blir en tydlig 4 av 5 möjliga torvmossar till denna indiska whisky.

Nog är det lätt att fastna i Skottland om man är intresserad av whisky, men ibland kan det vara värt att påminna sig om att världen är lite större än så. Det är Amrut ett utmärkt exempel på. En av anledningarna till att destilleriet känns lite extra spännande är att det är outforskat territorium. Doft och smak påminner delvis om vällagrad amerikansk whisky, något som jag än så länge har högst begränsad erfarenhet av.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *