Kategorier
Smakat

Mognad och styrka i sherrylagrad Mortlach

Mortlach har speciell betydelse för mitt whiskyintresse. Det är ett av de första destillerierna jag hörde talas om, innan jag på riktigt blev biten av intresset för maltwhisky. Kanske mest för att det var en favorit för en av mina kollegor på det lilla företag där jag började min karriär som mjukvaruutvecklare. Jag har visserligen provat Mortlach sedan dess utan att imponeras, men nu tror jag det är dags för destilleriet att visa sin rätta sida.

Mugge, denna recension är för dig!

Svenska Eldvatten Mortlach 1995
Svenska Eldvatten Mortlach 1995

Svenska Eldvatten Mortlach

Provad av Martin 2013-05-29

Svenska Eldvatten Mortlach är en fristående buteljering av whisky destillerad 1995. Whiskyn har lagrats 18 år i ett sherryfat för att tappas vid fatstyrka, 56,4% alkohol. Sherryfatet räckte till totalt 257 flaskor som var för sig kostar mindre än tusenlappen.

Doft: Initialt serveras päronkompotten med vaniljglass. Det finns en torrhet snudd på rökig som påminner om halm, men också en viss syrlighet. Som att hålla i ett knippe harsyra. Brännässlor. Valet av torkad frukt blir aprikos, trots att det även finns dadlar. Det finns mörk choklad också, minst 85% kakao.

Smak: Varm och rund med en smygsötma som eskalerar och drar åt det fruktigare bourbonhållet. Bränd majs och kanderat socker. Sedan överraskar upplevelsen av persikoskal, torrt strävt och småsött med en aning beska. Cashewnötter.

Avslut: Behagligt och kontrollerat. Det finns mer än en antydan till ek som väl kläds in i det förlängda utrycket av persika. Försiktig sötma balanserad mot lika försiktig beska lämnar en desto tydligare textur i munhålan. Ordentligt sträv med mjuk träighet som av torr björkved.

Betyg: Svenska Eldvatten Mortlach är en kraftfull utgåva som bjuder på variation mellan smuttarna. Kanske inte en typisk sherrylagring, men väl en mogen ekfatslagring. Det finns även fruktiga uttryck som hör sherryn till, men de tar inte överhanden. Betyget landar på 4 av 5 torvmossar, och om det stod en flaska i skåpet misstänker jag att det ofrånkomligen skulle glida upp mot full pott.

Mina förväntningar på Mortlach sattes för länge sedan i det gemensamma köksområdet på ett kontorshotell i Uppsala. Trots att det är många år sedan nu, är det först genom denna utgåva som jag lyckats nå upp till de högt satta förväntningarna. Alltså känns det tryggt att kunna ge tillbaks litet och rekommendera denna buteljering från Svenska Eldvatten, Mugge.

Så här i efterhand kan jag ångra att jag inte följde den första instinkten och plockade hem en annan fristående buteljering som stod och blänkte på hyllan på Systembolaget. Det kanske är någon som provat Mortlach Cask 2310 från Gordon & MacPhail och kan berätta vad vi gått miste om?

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *