Kategorier
Smakat

Ge dig själv en riktigt god jul med Big Peat Christmas Edition

När vi provade Big Peat i sitt originalutförande för ganska exakt ett år sedan hade vi inga direkta förväntningar, förutom det faktum att vi var ganska förtjusta i samtliga beståndsdelar var och en för sig. Den ursprungliga versionen av Big Peat består av Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen, spädd till 46% och ej kylfiltrerad.

Sist blev vi hänförda av den väderbitne Islaybon med redigt skägg och en överkamning på upphällning i blåsten. Idag står Big Peat Christmas Edition i startgropen och utgångsläget för denna rökiga whisky är ett helt annat. Förväntningarna på den nu omklädde filuren med röd tröja, vitt skägg och en tomteluva som tagit vind är ganska höga. Beståndsdelarna är desamma som förut, men han har utrustats med ett hemligt vapen: cask strength!

Big Peat Christmas Edition
Big Peat Christmas Edition

Big Peat Christmas Edition

Provad av Daniel och Martin 2011-11-28

Julutgåvan av vår store namne innehåller 57,8% alkohol och är inte kylfiltrerad. Den kategoriseras rent juridiskt som en Islay Blended Malt Scotch Whisky även om begreppet vatted malt dyker upp lite varstans där det skrivs om denna whisky.

Doft: Ett mustigt maltmoln möter vid glasmynningen. Tilltagande söt rök. Alkoholen håller sig inte helt på sin plats utan släpps ut i små dunster vid längre sniffar. Sotig pingvinpastill möter violkaramell i mörk gränd.

Smak: Mjuk för att vara en cask strength. Sälta, lakritsrot och tung, syrlig rök. Det går att finna lätta bär som hallon och jordgubbar, de återfinns som övertoner på den i övrigt mycket bastanta huvudmelodin i rökens tecken.

Avslut: Tång och vedeldad bastu. En metallisk klang håller sig flämtande kvar. Ordentligt rökig men ändå varsam.

Betyg: Ta fyra trevliga single malt whiskies ur Islays laguppställning i distriktsmästerskapen och släng in cask strength som joker och du har ett, på pappret, utomordentligt välspelande whiskylag. Medan vi smuttar inser vi att Christmas Big Peat öppnade matchen lite mjäkigt, kanske på grund av de höga förväntningarna, men att den växer på oss. Sakta men säkert låter vi oss hänföras av det kisande charmtrollet i julkostym. Det må vara en blended malt men i ett blindtest hade den utan ansträngning gått för en single malt, alla gånger. Det är otvetydigt Islay men ändå något nytt. Kanske är det blandningen av ung whisky och äldre whisky som tillför dynamik till helheten. Vi inledde med så höga förväntningar att vi till en början trodde att vi skulle behöva ge Big Peat Christmas Edition en trea eller fyra, men efterhand som alla intryck gett sig tillkänna (eller är det fatstyrkan som kopplat greppet om oss?) så befästs uppfattningen att detta inte är något annat än en fullpottare: 5 av 5 torvmossar.

Återigen måste vi rikta ett tack till vår kollega och whiskyfrälse Joel som skarpögt siktat ytterligare ett storartat tillskott till Big Peat-familjen från och med 2011-12-01: Really Big Peat. För 3138 kr får man 4,5 liter Big Peat då den dyker upp i beställningssortimentet med nummer 85295. Har bag-in-box-tänket nått whiskyindustrin fast med glasproducenter som medsponsorer? Ju större desto bättre måste hur som helst gälla gamle Stor-Torven! För övrigt finns Big Peat även på 4 cl och 2 cl enligt produktsajten för Big Peat, dessa ser vi mer än gärna på Systembolaget.

Big Peat Christmas Edition: disk till mamma, sömn till mormor, gröt till barnen och sprit till pappa.

Relaterade inlägg:

4 svar på ”Ge dig själv en riktigt god jul med Big Peat Christmas Edition”

Tack för Big Peat Christmas Edition-provet! Utifrån förra Big Peat, er recension samt doften på provet så känns det som att jag är in for a ride. The joy!

Greppade 20-centilitaren av stortorven på Alko i Finland nyligen, får 5 av 5 även av mig – smått magisk dryck i vintermörkret. För övrigt lägre literpris än på bolaget (dryga 14€ flaskan).

Smuttade provet igår. Helt plötsligt blev vintermörkret inte lika påtagligt. Det faktum att jag fick hem två flaskor Christmas Big Peat från UK igår gör att oddsen just ökade dramatiskt för att överleva ytterligare en vinter i Sverige. In i (rök-)dimman!

Ja, visst är den riktigt passande nu i höst/vinter-rusket. Lite synd bara att den inte togs in i större upplaga på Systembolaget. Jag menar, det satsas stort på varumärket i Sverige. De hade till exempel – för andra året i rad – en egen monter på Stockholm Beer & Whisky, visserligen på avdelningen för Taste Experience den här gången, men man tycker ju att det borde hinta något om intresset för produkten till bolagets inköpare.

Har du hunnit prova Port Charlotte PC8? Den står fortfarande på hyllorna, och är något av en okänd förmåga i Sverige än så långe, så den kommer säkert finnas kvar ett tag till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *