Whisky-året 2010

Det är dags att sammanfatta whiskyåret som vi upplevt det. Det har varit mycket spännande, inte minst på grund av bloggen och möjligheten att fördjupa sig och bjuda frikostigt på våra åsikter om whisky.

Min personliga höjdpunkt i 2010 är nog Big Peat och det faktum att den togs in i Systembolagets tillfälliga sortiment. Big Peat är en blended som övertygat om att inte bara single malt hamnar på topplistan. Bestående av Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och Port Ellen är det den bästa blend vi har provat. Vi hoppas på fler intressanta blended malts från Douglas Laing. Nu finns Big Peat tyvärr inte i hyllorna på bolaget längre, men den har återupprättats i beställningssortimentet med nytt artikelnummer istället.

På den rökiga fronten har vi sett flera nya intressanta tappningar som exempelvis Bowmore Tempest, Jura Heavy Peat. Samtidigt har Bunnahabhain bestämt sig för att börja buteljera sin standardutgåva utan kylfiltrering på 46% alkohol för att släppa fram ett naturligare smak- och doftspektrum. För att öka tempot på fenolhaltiga drycker har både Ardbeg och Bruichladdich toppat förra årets fenolbestar, Ardbeg Supernova SN2010 med 100 ppm fenoler och Bruichladdich Octomore 3 med 152 ppm fenoler. Det har varit ett fantastiskt år för rökig whisky!

Det har släppts flera rekord-whiskies. Det nya rekordet för ålder på single malt är 70 år genom Mortach 70, en fristående buteljering. Både Glenfarclas och Highland Park har dessutom ökat sin räckvidd genom Glenfarclas 40 och Highland Park 50. Highland Park 50 togs in på Systembolaget i tre exemplar till rekordpriset 120000 kr för att säljas i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Glenfarclas lanserade whisky i samarbete med In Flames, framtagen exklusivt för den svenska marknaden. Idén kläcktes när den svenska whiskyexperten tillika sångaren Anders Fridén var på besök i Skottland. Lyckligtvis lanserades whiskyn i två tappningar. Ett familjefat från 1973 och en jubileumstappning av Glenfarclas 105.

På den lokala fronten sker det också framsteg. Tre nya lokala destillerier (Grythyttan Whisky, Smögen Whisky och Ådalen Destilleri) har börjat produktionen av svensk whisky. Det är dessutom flera som står i startgroparna och hoppas komma igång under 2011. Den svenska whiskymarknaden kommer få lite hälsosam konkurrens inom några år. Det skall bli mycket spännande att följa utvecklingen.

Vilka är dina höjdpunkter från whiskyåret 2010? Gott nytt år önskar peat.se!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *