Whiskynyheter på Systembolaget i december

Vi har visserligen passerat decembers släpp av whiskySystembolaget, men inför julhandelns känns det extra relevant att nämna det nya i sortimentet för december månad.

Ny whisky 1 december

Ardbeg Chieftain's Choice 12

Ian Macloads Destillery har släppt en tappning av Ardbeg från 1998. Ardbeg Chieftain’s 12 kan förväntas ha typisk Ardbeg-karaktär, kanske något mognare än standardtappningen. Efter tidigare upplevelse med Chieftain’s Choice håller jag mig dock skeptisk. Det finns ofta en anledning till att vissa fat inte används av destilleriet som producerat det. Jag tror jag kommer hålla mig till blends och nerlagda destillerier ett tag till när det gäller fristående buteljerare. Det finns fortfarande alldeles för mycket som släpps i ordinarie utbud för att chansa på en sådan här flaska, även om jag självklart vill smaka den. För den som är nyfiken rekommenderar jag whiskyprovning med vänner eller whisky-utbytesprogram för att dra ner kostnaden på en provsmakning något. Det börjar också dyka upp web-shoppar som säljer per dram (omkring 3cl). Flaskan som är buteljerad med alkoholhalten 43% kostar 579 kr.

Jura Boutique Barrels Heavy Peat 1999

För dem som gillar Isle of Juras whisky kom en spännande nyhet till Systembolaget 1 december. Jura Boutique Barrels Heavy Peat 1999 är en ordentligt rökig whisky destillerad 1999 och lagrad på bourbon xu-fat (vad det nu kan innebära, bourbon i vilket fall). Whiskyn mäter hela 30 ppm fenoler och borde kunna konkurrera i karaktär med de rökigaste Islay-malterna. Whisky i serien Boutique Barrels är av tradition tappade på fatstyrka från single casks. Eftersom det finns 24 nya Jura-flaskor kvar på systemet i Uppsalas centrum blir jag nog tvungen att skaffa en flaska att ställa i hyllan. Whiskyn kostar 689 kr för den som är intresserad att lösa ut en raritet från Isle of Jura.

Talisker Distiller's Edition 1999

Årets utgåva av Talisker Distiller’s Edition kom även i decembersläppet. Därmed har Diageo maximerat antalet utgåvor i serien inför julhandeln. Talisker Distiller’s Edition TD-S:5MY 1999 är buteljerad på 45,8% alkohol. Även om jag föredrar Talisker i sin standardtappning så är det här en av de i Destiller’s Edition som jag ändå kan tycka passar hyffsat i sin standardiserade ett års sherryfatlagring. Flaskan blir din för 569 kr. Eftersom standardutgåvan Talisker 10 fortfarande står i presentförpackning på många hyllor runt om i landets Systembolag blir jag nog tvungen att rekommendera den som julklapp istället.

Vi kan med glädje informera om att Glenmorangie Sonnalta PX åter dykt upp på Systembolaget. Den här gången i beställningssortimentet. Det här är en av de absolut bästa whiskies vi provat, väl värd de 569 kr som den betingar vid beställning. Det här är en whisky som också får riktigt bra betyg i Jim Murray’s Whisky Bible.

Ny exklusivare whisky 15 december

I mitten av månaden är det som vanligt ett begränsat släpp av whisky. Här hittar vi ett par verkliga höjdare och bra rekommendationer som exklusiva julklappar. För den som är intresserad av en rimligare priskategori har vi sammanställt en lista av tips på presenter och julklappar, samtliga under 500 kr. Bland de whiskies som släpps 15 december vill vi speciellt uppmärksamma ett par som vi kommit i kontakt med.

Glenfarclas 40 släpps nu äntligen. Det handlar om en sherryfatlagrad ordentligt mogen speyside. Robert Ransom såg till att vi fick smaka den här på Stockholm öl- och whiskymässa, när vi var och hälsade på i Glenfarclas monter. Flaskan landar på nätta 3900 kr. Glenfarclas 40 är buteljerad spädd till 46%, gränsen för kylfiltrering. Därmed kan du räkna med en ordentligt genuin upplevelse av den här samlade whiskyn vällagrade whiskyn.

Vi har även haft äran att få smaka Brora 30 ur Jan Groths privata samling. Vi lärde känna Jan under Coastal Whisky Challenge och har haft turen att stöta på honom ett par gånger. Det här är kanske en av de bästa whiskies vi provat. Tyvärr hade vi inte tillgång till anteckningsmaterial vid tillfället. Brora 30 kommer kosta 3150 kr. Brora 30 är buteljerad på alkoholstyrkan 54,3%.

Vi måste förstås också passa på att nämna att Bruichladdichs Octomore/3_152 kommer till systemet 15 december. Den här gången är det frågan om en ordentligt rökig whisky med fenolhalt på fenomenala 152 ppm. Den här femåriga krutdurken är buteljerad vid en alkoholhalt på 59% och kommer kosta 1289 kr. Vi får se om vi får tag i en flaska för närmre utvärdering!

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *