Caol Ila

Caol Ila
Caol Ila är gaeliska som översätter till Islays sund. Destilleriet är det första på vägen för den som landar i färjeläget vid Port Askaig. Caol Ila ligger bara några hundra meter längre upp vid stranden till sundet mellan Islay och Jura. Med bil måste man dock åka en kringlig, bitvis enfilig väg för att ta sig till destilleriets mottagningscenter.

Historia och ägare

Caol Ila grundades av Hector Henderson 1846. Det gick dock inte så bra för destilleriet som fick ny ägare redan 1954. Caol Ila togs över av den dåvarande ägaren av Isle of Jura, Norman Buchanan. Caol Ila hann se flera nya ägarkonstellationer – Bulloch Lade & Co, Caol Ila Distillery Company Ltd., Distillers Company och Scottish Malt Distillers Ltd – innan det till slut blev en del av den nuvarande ägarens whiskyportfölj. Caol Ila ägs nämligen av det, i whiskymått mätt, gigantiska företaget Diageo. Caol Ila ingår som komponent i flera olika varianter blended whisky, bland annat Johnnie Walker som också ägs av Diageo.

Storskalig produktion av rökig whisky

Förutom Caol Ila äger Diageo ytterligare tre varumärken med rökig karaktär, nämligen Lagavulin och de två strategiskt nerlagda destillerierna Brora och Port Ellen. Om Lagavulin representerar bolagets rökiga whisky huvudskligen avsedd för single malt, så måste Caol Ila hamna i den andra ändan av skalan. Produktionen är storskalig för att kunna tillgodose stor del av whiskyjättens blended-etiketter med olika grader rökigt innehåll. Ändå finns det en hel del whisky över för buteljering som single malt, men som utgör en liten andel av produktionen. När vi besökte Islay var destilleriet tillfälligt nerstängt, med anledning av en pågående ombyggnation för att utöka den årliga kapaciteten. Nu är dock pannorna igång igen. För att sätta whiskyflödet i perspektiv fick vi tipset att den årliga kapaciteten av whisky hos mindre grannen Kilchoman passerar i Port Askaig från Caol Ilas pannor under ungefär två dagars fullt arbete.

Sortiment

Diageo använder i regel sokerkulör och kylfiltring i sina utgåvorna. Caol Ila har dock inte en historisk profil som kräver färgjustering, och drabbas därför något lättare av sockerkulören. Caol Ila är istället oftast trevligt blek. Produktserien Natural Cask Strength som hör till Diageos högprofil-produkter är dessutom buteljerade vid fatstyrka, utan både kylfiltrering och tillsatser av sockerkulör. Nedan följer några whisky från Caol Ila som vi haft nöjet att prova. Du finner även de betyg vi tidigare givit efter noggrannare provning, under D för Daniel och M för Martin.

Whisky Ålder (år) Alkoholhalt D M
Caol Ila 18 18 43% 4
Caol Ila Natural Cask Strength 61,3% 5 4
Caol Ila Unpeated 12 12 64% 4 4
Eldvatten Caol Ila 27 56,7% 5 5

Kontaktuppgifter

Caol Ila Distillery
Port Askaig
Isle of Islay
PA46 7RL
http://www.malts.com/
http://www.diageo.com/

2 svar på ”Caol Ila”

Men snälla rara… Inte f-n betyder Caol Ila ”Ljudet av Islay”. Det är gaeliska för Sound of Islay och åsyftar sundet mellan Islay och Jura som syns utanför destilleriets fönster.
Skämskudde

Ja, verkligen. Det var faktiskt pinsamt dåligt översatt från den engelska betydelsen av det gaeliska namnet. Tack för rättelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *