Kategorier
Smakat

Kilchoman förtjänar mer uppmärksamhet

Kilchoman är något av ett litet favoritdestilleri i min bok, med betoning på litet, och därtill charmigt. Därför blir jag både förvånad och skäms en aning när jag letar bland gamla recensioner och bara hittar ett ynka nedslag i det stora arkivet. Det är förstås dags att ge Kilchoman en liten stund på toppen av bloggen. Sedan får det inte dröja allt för länge innan nästa återbesök heller. För övrigt måste ett besök på Kilchoman rekommenderas, för alla som är i krokarna på någon av de slingrande vägarna på Islay!

Kilchoman Vintage 2007
Kilchoman Vintage 2007

Kilchoman Vintage 2007

Provad av Martin 2013-11-26

Kilchoman Vintage består av en serie speciellt utvalda före detta bourbonfat, i denna upplaga från 2007. Utgåvan är buteljerad vid 46% alkohol, utan kylfitrering. Åldern på den buteljerade whiskyn kan således åldersbestämmas till sex år på fat, det äldsta som hittills släppts från det unga destilleriet.

Doft: Härligt torvig, med en syrligt fruktig ton av äpplen. Torven ger upphov till utryck som sötlakrits och torrt gräs. Det finns även en skir torr aska strödd över doftbilden. Under de rökiga täcket fullkomligt prunkar det av svarta vinbär. Lakrits kommer tillbaks, kanske snarare som salmiak efter bären.

Smak: Först bärsötma av hjortron, med lena violtabletter. Det dröjer dock inte länge innan en tung sotig matta rullas ut på tungan.

Avslut: Utgåvan har ett tidigt avslut. Det är torven som trycker på och skjuter fram fatens nötiga småbeska karaktär. Svarta vinbär kommer tillbaks först långt senare och då ligger fortfarande en liten rökslinga i halsen som puffvis gör sig påmind.

Betyg: Whiskyn känns genuin och även om utvecklingen förstås inte tar slut här, så har Kilchoman Vintage 2007 verkligen hittat hem. Mysfaktorn är total och det finns små element av fräschhet som lyfter upplevelsen när de väl identifierats. Det blir således 5 av 5 torvmossar, som noteras i betygskolumnen.

Det är möjligt att omdömet bearbetats av personliga upplevelser från destilleriet. En sak är säker, det har varit intressant att kunna vara med när ett destilleri dyker upp och stakar ut sin väg. Riktningen har dock alltid känts given. Det briljanta resultatet kan nog härledas till det kollektiva kunnandet om rökig whisky på Islay, och en stor välvilja från konkurrenterna. Det är en upplyftande tanke, som kontrasterar nyhetsrapporteringar av det kaos som pågår runt om i världen.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *