Whiskynyheter på Systembolaget i april

April kommer bli en utmärkt whiskymånad. Som vi tidigare spekulerat, kommer det dyka upp fler buteljeringar i små flaskor på den svenska whiskymarknaden. Det lämpar sig utmärkt för den som vill prova många sorters whisky snarare än fylla hyllorna med uppvisningsexemplar.

Ordinarie sortiment från 1 april

Ardbeg corryvreckan

En av våra absoluta favoriter hamnar åter på hyllorna i april. Ardbeg Corryvreckan är den i mitt tycke absolut bästa utgåvan whisky i Ardbegs nuvarande sortiment. Det var också Ardbeg Corryvreckan som fick högst betyg i vår whiskyprovning på totalt 7 olika sorters Ardbeg. Whiskyn är tappad på fatstyrka 57,9% alkohol utan kylfilrering. En liten brasklapp kan vara att skynda sig att införskaffa sitt exemplar eftersom den försvann snabbt sist den stod på Systembolagets hyllor. Ardbeg Corryvreckan blir din för endast 689 kr, ett mycket överkomligt pris för en av världens bästa whiskies just nu.

Macallan 10

The Macallan 10 sherry oak lanseras på 35cl. Macallan som är en klassisk speyside med tunga sherrylagringar blir därmed tillgänglig för mindre provningar. Lanseringen på 350 ml är tror jag är strategiskt korrekt för både standardbuteljeringar och exklusivare whisky. Risken att man hoppar över bra brukswhisky på grund av att det finns något annat spännande (nytt) i hylllorna är överhängande i mitt fall. En lagom flaska på 350 ml kostar 219 kr.

Glenfiddich Rich Oak 14

Månadens mest spännande lansering i det ordinarie sortimentet på Systembolaget är nog ändå Glenfiddich Rich Oak 14 som kommer på provningsstorleken 20 cl, något som vi länge väntat på från de skotska whiskyproducenterna! Vi hoppas efter diskussion med Angela på Mackmyra att den lokala produktionen kan styra något i rätt riktning ytterligare breddning av whisky tillgänglig i små provningensheter. Vi tycker definitivt att företeelsen måste uppmuntras och blir därmed tvungna att införskaffa ett exemplar för vidare utvärdering. En 200 ml Glenfiddich Rich Oak 14 betingar endast 139 kr på bolaget!

Hakushu 10

The Hakushu 10 blir den första japanska whiskyn på mindre storlek i standardsortimentet på Systembolaget. Om man vill utforska det japanska segmentet av single malt är det här ett utmärkt tillfälle. Själv kan jag inte säga att jag är bevandrad nog i japansk whisky för att veta om jag kommer uppskatta innehållet i en presumptiv investering. Vi provade Hakushu Heavy Peat på Stockholm Öl och Whiskymässa 2010. Heavy peat var inte extrem på något vis, så räkna med ett typiskt välmejslat distinkt utryck från Hakushu 10 istället. En 30 cl Hakushu på 40,5% alkohol blir din för 369 kr.

Ny Whisky i beställningssortimentet

Bruichladdich och Port Charlotte lyser med sin tydliga närvaro i beställningssortimentet i april. Det verkar som om Bruichladdich äntligen skaffat sig en pålitlig svensk distributör i Bibendum. Från Bruichladdich kommer i april bland annat Bruichladdich Organic, Port Charlotte PC8 och även Port Charlotte An Turas Mor, som flyttas från ordinarie sortimentet. Vi är extremt nyfikna på Port Charlotte PC8 som är Bruichladdichs projekt i rökig whisky. Whiskies i Port Charlotte PC-serien är traditionsenligt tappade på fatstyrka, i det här fallet 60,5% alkohol. I övrigt är flaskorna från Bruichladdich tappade spädda till 46% alkohol, icke kyliltrerade.

Det kan vara värt att uppmärksamma att det få antal flaskor som lanserades av Glenfarclas 40 nu har uppdaterats. Glenfarclas 40 hamnar åter i beställningssortimentet 1 april. För den som har 3900 kr i sin whiskybudget. Vi kan även passa på att tipsa om att det fortfarande finns flaskor av Glenfarclas In Flames 1973 från ett familjefat på Glenfarclas. I min mening är det kanske en mer värd investering på endast 3750 kr.

Wannborga Whisky som även den officiellt lanseras 1 april är markerad som slut hos leverantör i Systembolagets system. Wannborga whisky är buteljerad spädd till 43,5% alkohol och skulle om den var tillgänglig i beställningssortimentet kostat 989 kr.

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *