Coastal Whisky Challenge

Coastal Whisky Challenge är ett initiativ från Jan Groth, whiskyevangelist hos internationella spritproducenten Diageo, ämnat att engagera Sveriges whiskyföreningar i det spännande gränslandet mellan mat och whisky. Som namnet antyder rör det sig om kust- och öwhisky ur Diageos sortiment, nämligen Clynelish, Talisker och Caol Ila. Utmaningen låg i att komponera och laga en trerätters middag där varje rätt skulle tillredas med eller med avsikt att serveras till whisky.

Peat.se fick en inbjudan att delta som provsmakare under finalomgången och eftersom vi tyckte att konceptet lät spännande och inbjudan i sig var smickrande var vi inte sena att tacka ja. Urvalet till finalomgångens deltagande whiskyföreningar avgjordes helt odramatiskt genom teoretisk bedömning av whiskyklubbarnas recept. De lyckliga trenne lagen fick dock visa vad de gick för i praktiken under finalmiddagen som hölls på den brittiska ambassadörens residens i Diplomatstaden, Stockholm.

Alison Thorpe konverserar med en nöjd Anders Gjörling
Alison Thorpe konverserar med en nöjd Anders Gjörling

Juryn

Juryn för Coastal Whisky Challenge bestod följande fem mat- och whiskykännare:

  • Alison Thorpe, ställföreträdande brittisk ambassadör
  • Jan Groth, whiskyexpert
  • Anders Gjörling, whiskyexpert tillika Keeper of the Quaich
  • Eric Gadd, whiskyälskare och artist
  • Anders Levén, kock
Nynäshamns lag på Coastal Whisky Challenge
Nynäshamns lag på Coastal Whisky Challenge

Nynäshamn Whisky Society

Den 13 september 2002 genomfördes den första sammankomsten med 127 deltagare. Vid mötet beslutades att tillsätta en interimsstyrelse med uppdrag att ta fram förslag till ett konstituerande möte. Nynäshamn Whisky Society ideella förening bildas formellt den 22 november 2002. Klubben har idag cirka 200 medlemmar.

Meny

  • Isterbandsentré – svensk haggis
  • Vildand med krämig whiskyjordärtskocka
  • Chokladpannacotta med whisky-ingefärstopping
Växjös lag på Coastal Whisky Challenge
Växjös lag på Coastal Whisky Challenge

Wexio Maltwhiskysällskap

Wexio Maltwhiskysällskap är en av Sveriges äldsta, största och mest aktiva whiskyklubbar. Klubben har omkring 300 medlemmar och träffas för provningar, utbildningar, föreläsningar med mera minst en gång i månaden. På provningarna deltar upp till 200 personer. Provningarna leds vanligtvis av klubbens interna krafter. Verksamheten har på senare år givit eko i hela whiskyvärlden och klubbens provningar besöks ofta av gäster från Sverige och utomlands.

Meny

  • Engelsk konfekt på blodkorv, majrova och lingonjelly, serverad på skogstallrik med isterbandscrunch från Gullaskruv
  • Wallenbergare på skogens konung med sparrispotatis- och rotsellerigömma, trattkantarellsås samt Caol Ila-gelé och syltade whiskykantareller.
  • Småländsk whiskyostkaka med clynelishglass och svartpepparmarinerade hallon
Ystads lag på Coastal Whisky Challenge
Ystads lag på Coastal Whisky Challenge

Ystad Malt Whisky Society

Ystad Malt Whisky Society bildades 1997 av Dag Lennartsson tillsammans med 12 andra whiskyälskare. Idag har klubben 25 medlemmar och väldigt många vänner. Varje år arrangeras 4 provningar för medlemmar och flera öppna provningar då både medlemmar och vänner bjuds in. Dessa brukar samla omkring 75 whiskyintresserade. Klubben genomför även flera resor. Vartannat år är resan något längre och målet är då ofta Skottland eller USA.

  • Triple and taste from the sea with Caol Ila
  • Lamb in the skye with diamonds
  • Chocolate surprise with Clynelish zabaglione and quince
Talisker 30
Talisker 30

Sammanfattning av kvällen

Vi är på det hela taget mycket imponerade av bidragen som förutom att vara mycket skickligt sammansatta dessutom serverades med imponerande kvalitet. Efter en diger (men mycket trevlig och spännande) sittning och avsmakning av totalt nio provrätter drog sig så småningom juryn tillbaka för att överlägga enligt kriterierna smak, kreativitet och presentation. Utfallet blev att laget från Växjö korades till ”Sveriges mest framstående whiskyklubb” enligt motiveringen ”I knivskarp konkurrens lyckades Växjö, med Småland som självklar smakinspiratör, komponera en spännande och välsmakande meny som på ett innovativt sätt öppnade ögonen för hur whisky kan avnjutas”. Vi tycker nog att rätt lag vann, men med en mycket liten marginal till de två efterföljande lagen Ystad och Nynäshamn.

Under kvällen gavs det så småningom möjlighet att prova lite ovanligare tappningar i Diageos sortiment, bland andra Talisker 30 och Talisker 18. Det verkar för övrigt som om Diageo satsar hårt på Talisker för den svenska marknaden. Själva vill vi slå ett slag för tioåringen som är en mycket trevlig standardbuteljering. När vi så småningom lämnade tillställningen fick vi med oss ett exemplar av Jan Groths bok Whisky & Mat. Boken innehåller en mindre skatt av recept, för den whiskyintresserade, kanske något för ett framtida inlägg…

Relaterade inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *